Proiectul pensionărilor militarilor la 65 de ani, aviz favorabil de la Consiliul Legislativ

Traian Dobre
01 octombrie 2018 3 min read
Proiectul modificării Legii statutului cadrelor militare (Legea nr. 80/1995) va intra în dezbatere în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, după ce a primit ...

Proiectul modificării Legii statutului cadrelor militare (Legea nr. 80/1995) va intra în dezbatere în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, după ce a primit, zilele trecute, avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Propunerea inițiată de trei parlamentari din PSD și ALDE prevede creșterea vârstei de pensionare a militarilor, de la 60 de ani la 65 de ani. Deși termenul de raport la comisii se împlinește abia luna viitoare, proiectul a primit deja câteva zeci de propuneri, în dezbaterea publică.

Argumentele inițiatorilor sunt legate de deficitul de personal din armată, mai ales că toate cadrele militare pot ieși la pensie la o vârstă mai mică decât ceilalți angajați: “Aceste fenomene au creat un vid pe segmentul resursei umane cu vârsta şi experiența necesare asigurării continuității actului de comandă sau executării unor sarcini complexe. La acest moment, personalul militar se compune din cadre ce se apropie de vârsta prevăzută de lege pentru trecerea în rezervă din oficiu, care din patriotism și devotament nu au ales să profite de avantajele legislației în domeniul pensiilor militare și cadre tinere, fără experiența necesară continuității misiunilor militare la standardele consacrate, ce nu vor mai avea în curând cu cine să învețe”, mai arată parlamentarii care au inițiat proiectul de modificare a legii.

Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare

Art. 86 – Alin. (6) și (7) se modifică și vor avea următorul conținut:

"(6) Cadrele militare, din armele și serviciile sau specialitățile militare în care se înregistrează deficite majore de personal sau cadrele militare care nu îndeplinesc condițiile de pensionare la împlinirea vârstei standard de pensionare potrivit legii, pot fi menținute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la împlinirea vârstei de 65 de ani, în funcție de nevoile instituției militare, la solicitarea sau cu acordul acestora și cu aprobarea anuală a conducătorului instituției.

(7) Limitele de vârstă în grad până la care cadrele militare în rezervă pot fi menținute în evidență sunt de 57 de ani pentru clasa I, 62 de ani pentru clasa a II-a și 65 de ani pentru clasa a III-a".

Sistemul de pensii din România, pentru ceilalți angajați în afara cadrelor militare, prevede ca vârsta de pensionare să fie de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

Proiectul de lege a fost înregistrat pe 25 iunie la Camera Deputaților, dar Consiliul Legislativ a dat abia acum, pe 20 septembrie, avizul pentru continuarea procedurii proiectului, între timp fiind și vacanța parlamentară. Senatul este forul decizional.

Sursa: Camera Deputaților
comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo