Camera Deputaţilor a adoptat, în şedinţa din 27 mai, în calitate de Cameră decizională, o iniţiativă legislativă privind voluntariatul.
Potrivit Eurobarometrului din 2010, România are aproximativ 4,4 milioane de voluntari, respectiv 20% din populaţia ţării, având una dintre cele mai scăzute medii de implicare în comunitate din Europa, faţă de media europeană de implicare în activităţi de voluntariat, care ajunge la 40%, culminând cu Norvegia, unde 80% din populaţie se implică în activităţi de voluntariat.
Proiectul de lege care propune abrogarea Legii voluntariatului nr. 195/2001 vine cu mai multe schimbări preconizate.
Cea mai importantă este aceea că voluntarii vor putea primi din partea organizaţiei-gazdă un certificat de recunoaştere a competenţelor dobândite prin voluntariat, activitatea de voluntariat fiind recunoscută ca fiind vechime în muncă şi în specialitate, dacă este realizată în domeniul studiilor absolvite.
La concursurile organizate de instituţiile publice, respectiv de angajatorii persoane juridice sau fizice din mediul privat, la care doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, pot fi departajaţi prin acordarea unui punctaj suplimenar celui care a îndeplinit activităţi de voluntariat.
Certificatul de competenţe dobândite trebuie să cuprindă:
emitentul (organizaţia-gazdă);
datele de identificare ale voluntarului;
numărul şi data certificatului şi a contractului de voluntariat;
perioada şi numărul de ore de voluntariat;
numele coordonatorului activităţii de voluntariat şi a reprezentantului legal al organizaţiei-gazdă şi menţiunea că voluntarul şi organizaţia emitentă sunt responsabili pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor cuprinse în acest certificat.
Activităţile de voluntariat, rolurile asumate şi tipurile de competenţe dobândite sunt completate pe verso-ul certificatului.
Potrivit proiectului adoptat, voluntariatul reprezintă activitatea de interes public, neobligatorie, nerenumerată, îndeplinită prin decizia voluntarului, sprijinită şi promovată de statul român, în baza contractului de voluntariat prin care voluntarul se obligă să presteze activitatea, iar organizaţia-gazdă să ofere o activitate adecvată solicitării şi pregătirii acestuia, cu asigurarea cheltuielilor pentru activitatea prestată.
Contractul de voluntariat se încheie în două exemplare şi trebuie să conţină cel puţin următoarele clauze: părţile contractante, descrierea activităţilor pe care le prestează voluntarul, timpul şi perioada de desfăşurare a activităţii de voluntariat, drepturile şi obligaţiilor părţilor, cerinţele profesionale, abilităţile sociale, interesele de dezvoltare, cele de sănătate, condiţiile de reziliere şi de denunţare unilaterală.
Susţinerea statului poate fi prin includerea voluntariatului în strategiile de dezvoltare locală sau naţională sau prin alocarea unei cote de la bugetul local sau naţional pentru activităţile de voluntariat pentru sprijinirea comunităţii.

Notă: Prevederile nu se aplică până la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial şi intrarea în vigoare a acestuia.

––––––––––––(P)––––––––––––
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 – soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Află mai multe despre Lege5 de AICI.

L5S

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Care este data la care va intra in vigoare aceasta lege?
    O alta intrebare ar fi, aceasta lege se aplica si tuturor ONG-urilor studentesti ?

    Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here