21 Februarie, 2018

Proiectul noii legi a practicii: schimbările de care ar putea beneficia în curând elevii şi studenţii

Elevii şi studenţii ar putea beneficia în curând de o flexibilizare a condiţiilor de practică, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului României.

Propunerea de act normativ conţine prevederi mai complexe faţă de Legea nr. 258/2007 (actul normativ care reglementează în prezent practica elevilor şi studenţilor) şi vine cu mai multe noutăţi.

Prevederile legii ar urma să se aplice începând cu semestrul al doilea al anului şcolar/universitar 2013-2014.

• Accesibilitatea agenţilor economici de a participa la programele de practică

Se va introduce contractul individual de practică în locul convenţiei de practică. Astfel, se va permite accesul IMM-urilor sau al altor agenţi care au oferte variate de locuri de practică.

Această schimbare va încuraja relaţia directă între elev/student şi angajator, dar va păstra dreptul unităţii de învăţământ de a verifica respectarea condiţiilor de calitate.

• Flexibilitatea programului de practică

Perioada în care se va desfăşura practica nu va mai avea loc doar la final de semestru. Noile prevederi vor impune agenţilor economici să permită programe de lucru flexibile.

Astfel, practicanţii vor putea să-şi urmeze cursurile şi să-şi susţină examenele. Totodată, prelungirea programului de practică va avantaja continuitatea relaţiei dintre practicanţi şi angajatori, sporindu-se şansele absolvenţilor de a se angaja.

• Introducerea stagiului preliminar de practică

Proiectul introduce stagiul preliminar de practică. Acesta se va organiza în cadrul unităţii/instituţiei de învăţământ şi va avea ca scop ajutarea elevilor/studenţilor să se orienteze către domeniile în care consideră că pot performa (pe baza cunoştinţelor dobândite în timpul studiilor).

• Certificarea, recunoaşterea practicii

Se va introduce certificatul de practică. Acest document emis de unitatea de învăţământ va atesta dobândirea de către elev/student a unor abilităţi practice şi va ajuta practicanţii să obţină locuri de muncă pentru care este solicitată experienţă anterioară.

Totodată, proiectul prevede că practica va putea fi plătită, urmând ca suma să fie stabilită prin negociere directă.

• Asigurarea calităţii practicii

Propunerea legislativă vine cu informaţii mai precise în ceea ce priveşte condiţiile care trebuie îndeplinite de operatorii economici pentru a asigura un grad ridicat de calitate a programului de practică.

Mai precis, agenţii vor putea să încadreze practicanţi doar pe poziţii relevante în raport cu specilizările prevăzute în programul de învăţământ şi vor fi nevoiţi să asigure echipamente corespunzătoare.

Totodată, un coordonator de practică nu va putea avea sub observaţie mai mult de patru elevi/studenţi.

• Clarificarea raportului dintre conceptul de “practică” şi cel de “muncă”

Activitatea practică va fi exclusă total din categoria raporturilor de muncă. Astfel, se vor distinge trei categorii de activitate practică: activitate educativă, prestaţie în vederea formării profesionale (care va fi remunerată obligatoriu cu cel puţin 80% din valoarea salariului minim pe economie), activitate de voluntariat.

• Stimularea operatorilor economici fără a creşte cheltuielile de la bugetul de stat

Se va menţine cota de 5% din indemnizaţia anuală a elevului/studentului acordată de Ministerul Educaţiei pentru fiecare practicant. Prima financiară se va acorda numai pentru perioada în care practica e considerată activitate educativă.

Dacă practica va deveni prestaţie în vederea formării profesionale, angajatorul va primi o primă financiară egală cu impozitul aferent remuneraţiei negociate cu practicantul.

• Promovarea cererii şi ofertei privind activitatea practică

Proiectul propune şi realizarea unei platforme online de promovare a practicii. Aceasta va fi administrată de Ministerul Educaţiei.

• Responsabilizarea agenţilor economici

Nu în ultimul rând, este propus şi un capitol de contravenţii şi infracţiuni. În acest fel se va creşte gradul de responsabilizare a agenţilor economici care primesc studenţi în practică.

***

Proiectul de lege privind practica elevilor şi studenţilor poate fi consultat integral AICI.
comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu