Plenul Camerei Deputaților a votat proiectul de lege care interzice violenţa psihologică – bullying – în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Proiectul completează Legea Educației naționale și prevede introducerea noului termen – bullying – violența psihologică, precum și măsurile pe care trebuie să le ia cadrele didactice în astfel de cazuri.

Anexa se completează cu un nou punct, punctul 61:
„Pct. 61
Violenţa psihologică – bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într -un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile persoane, etc”.

Cadrele didactice trebuie să facă evaluări pe baza cărora vor identifica persoanele predispuse la astfel de acțiuni, apoi vor urma proceduri clare în privința acestora. Astfel, în toate școlile se vor introduce sesiuni de informare/teme/ cursuri de perfecţionare asupra problemelor legate de violenţa psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale potrivite.

„Secțiunea 131 – Reacţia la violenţa psihologică – bullyng
Art. 561 – Cu acordul prealabil al consiliului de administrație al unității de învățământ și la recomandarea specialistului, pentru fiecare caz în parte, elevii care au săvârșit acte de violență psihologică – bullying, precum și cei care au fost victimele acestui comportament, vor beneficia de evaluare și asistență psihologică adaptată pe parcursul semestrelor.
[…]”

Proiectul de lege va fi trimis la Senat, forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 1/2011? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

3 COMENTARII

  1. Si atunci , de ce nu introduceti in toate scolile posturi de Consiliere Psihopedagogica ; unde psihologii pot consilia elevii ; pot evalua situatia si pot sprijini cadrele didactice in vederea diminuarii acestui fenomen ? Se stie ca orice actiune agresiva a elevilor ,fie ea verbala , fie ea fizica este generata fie de niste frustrari , fie de niste probleme sociale aparte ,invidii ,neputinta ,incercarea de a domina , de a-si arata fortele in fata celorlalti ,poate chiar teribilismul varstei etc .Cauzele pot fi multiple ! Nu diminuati importanta acestora si nu lasati dascalul care are de facut multa materie /matematica , istorie geografie ,romana etc ./ sa se ocupe de consilierea acestor elevi ,fiindca efectiv nu prea stie ce e de facut si nu se va pricepe niciodata ca cel ce a studiat 4-5 ani o facultate de psihologie si care e format pt asa ceva ! Am observat ca ministerul scoate posturi de Consiliere Psihopedagogica doar la scolile cu peste 800 de elevi !Chiar credeti ca acolo unde sunt sub 800 nu sunt probleme ? E o mare nedreptate ! Si o mare greseala !Si , nu mai permiteti ocuparea unor asemenea posturi de catre invatatori care au facut si ei , (la distanta dupa 40 de ani ), ceva studii de psihologie ! Corect ar fi prin SA SE OCUPE ACESTE POSTURI PRIN EXAMEN DE SPECIALITATE , CA LA TITULARIZARI UNDE SA SE FACA O EVALUARE REALA A CUNOSTINTELOR CELOR CE AR PUTEA OCUPA UN ASEMENEA POST ;CA PSIHOLOGI SUNT DESTUI ;DAR VOI FACETI TOTUL CA SA -I INDEPARTATI DE SISTEMUL DE INVATAMANT ,PE CAND AR FI NEVOIE DE EI CA DE AER !

  2. Bun început! Dar cum s-a spus mai sus, nu în toate școlile sunt consilieri, decât în cele mari. Toată zona rurală, unde este junglă în comportamentul copiilor, e lăsată descoperită!
    Și ce sancțiuni impuneți? Rămâne doar așa, la consiliere, fără a sancționa pe cei ce fac astfel de lucruri? Păi le vor face în continuare, iar victima merge la consiliere, ce ați rezolvat?

  3. O lege clara cu masuri bine precizate…altfel e vorbarie goala , ca multe legi facute sa fie facute…Consilierul sau profesorul pot preveni, indruma .Dar cand atitudinea violenta a unui copil asupra altora continua,propun alte masuri.De ex. de la suspendarea de la ore cateva zile , pana la amndarea parintilor sau imposibilitatea de a mai primi alocatie. Intrebarea e , cine pune in aplicare?Cat timp managerii unor institutii nu isi asuma pentru ca ,,nu da bine la imaginea scolii”…Obligativitate ca directorii sa ia masuri ,iar daca nu ,sa raspunda si ei, pecuniar.Atunci poate le pasa!Victima poate fi oricand o persoana draga.Trebuie urgent o lege clara ,cu masuri punitive.Parintii agresorilor sunt cei care incurajeaza sau sunt ”modele” pentru comportamente tip bullying.Sunt ,totodata si profesori care ,,hartuiesc,, astfel copii.V-ati gandit? Aici ce masuri sunt?Cunosc bine fenomenul.Consilierea e doar un pas.E nevoie de mult mai mult!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here