Vor fi adoptate măsuri pentru în sprijinul companiilor afectate de coronavirus, trebuie să fie injectaţi bani în economie, să fie mărite investiţiile, alocările financiare, măsuri care permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunități de dezvoltare, a declarat premierul Ludovic Orban în şedinţa de guvern de miercuri.

“Deocamdată, măsurile la care ne-am gândit sunt măsuri de a susține financiar, de la buget, efortul de plată a ceea ce se numește șomajul tehnic.

A nu susține aceste companii, înseamnă a nu susține angajații.

Este păcat să nu folosim cererea de azi pentru a putea permite ca anumite companii românești să producă cele necesare pentru lupta cu coronavirusul”, a declarat Ludovic Orban.” a mai adăugat premierul.

Conform Digi24, proiectul de ordonanță de urgență prevede că pe perioada stării de urgență statul suportă din bugetul asigurărilor de șomaj plata șomajului tehnic.

(1)Pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

(2) Angajatorii care beneficiază de prevederile alin. (1) au obligaţia să menţină raporturile de muncă ale persoanelor în cauză pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la data reînceperii activității după suspendarea raporturilor de muncă conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

www.lege5.ro

3 COMENTARII

 1. Bună ziua,

  O întrebare.

  Se dă situația.

  Înainte de suspendarea contractului unui angajat, i-a fost aprobată o săptămână cu 4 zile lucrătoare în schimbul a – 10% din salariu. La puțin timp după aceasta, forța majoră a obligat firma să îi suspende contractul. La acest moment angajatul primește 0 RON.

  Va beneficia ea/el de șomaj tehnic?

  Mulțumim.
  Cu stimă,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here