Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 18 aprilie a.c., proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

„Scopul proiectului de lege este acela de a oferi o protecţie specială persoanelor care beneficiază de o locuinţă, în sensul că este informată în legătură cu performanţa energetică a clădirii pe care doreşte să o cumpere sau să o închirieze. Costul eliberării unui certificat energetic este estimat între 250 şi 600 de lei, în funcţie de suprafaţa clădirii sau apartamentului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Conform proiectului de act normativ, se va introduce obligativitatea afişării certificatelor de performanţă energetică la clădirile aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, cu o suprafaţă utilă de peste 500 mp.

Începând cu 9 iulie 2015, va fi obligatorie afişarea certificatului de performanţă energetică pentru clădirile aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice sau pentru instituţiile care prestează servicii publice cu o suprafaţă utilă de peste 250 mp.

De asemenea, se va mai introduce obligativitatea analizării introducerii sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, atât la construirea clădirilor noi, cât şi în cazul renovării majore a clădirilor existente.

În acelaşi timp, în proiectul de lege se precizează că investitorii şi proiectanţii trebuie să ia toate măsurile ca, începând cu 31 decembrie 2020, consumul de energie al clădirilor să fie aproape egal cu zero.

De asemenea, o altă prevedere este aceea de a se realiza bănci de date specifice eficienţei energetice în clădiri, în vederea fundamentării planurilor naţionale de economisire a energiei şi de reducere a dioxidului de carbon, de utilizare a surselor alternative de energie etc.

În acelaşi timp, se va institui, prin Inspectoratul de Stat în Construcţii din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, controlul certificatelor de performanţă energetică, a rapoartelor de audit energetic şi a rapoartelor de inspecţie ale sistemului de încălzire şi/sau climatizare.

Nu în ultimul rând, se vor stabili faptele care sunt considerate contravenţii şi modalitatea de sancţionare a acestora.

Pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor, în conformitate cu prevederile art. 10 din Directiva 2010/31/UE, prin actul normativ se instituie posibilitatea iniţierii unor programe de sprijin financiar, în principal prin:

a) utilizarea fondurilor structurale sau a fondurilor din pragrame-cadru la care se poate recurge;

b) eficientizarea utilizării fondurilor de la Banca Europeană de Investiţii şi de la alte instituţii financiare publice;

c) coordonarea mai bună a utilizării fondurilor Uniunii Europene cu cele naţionale, precum şi din alte forme de sprijin, în vederea stimulării investiţiilor în eficienţa energetică.

Proiectul de act normativ adoptat miercuri transpune în legislaţia naţională Directiva 2010/31/UE, obligaţie pe care o au toate statele membre până la 9 iulie 2012. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut şi aprobat în procedură de urgenţă şi va intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Context

În vederea elaborării certificatelor de performanţă energetică a clădirilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de autoritate competentă, a organizat atestarea auditorilor energetici pentru clădiri, până în prezent fiind atestaţi peste 1.300 de specialişti.

De asemenea, Legea nr. 372/2005, cu modificările ulterioare, precum şi actele normative subsecvente acesteia, au fost notificate Comisiei Europene.

Sursa: Guvernul României

2 COMENTARII

 1. Voi vreti ca ISC sa verifice certificatele. Si in tara DTAC la autorizare se preda incomplet si fara toate stampilele,referatele verificatorilor MLPTL !.
  Sunteti tari !!!. Vom vedea, dar nu cred !.O sa urmaresc si eu cand va veni cineva sa il traga de ureche un notar in acest caz!! :))))

 2. ASA PROCEDEAZA UN GUVERN CEL PUTIN IGNORANT DAR DE FAPT PROST ORGANIZAT DE UN MANAGER FARA EXPERIENTA.
  CU DOCUMENTUL NR 360/21.03.2012 – REGISTRATURA GUVERNULUI – AM REITERAT PROPUNEREA PIERDUTA DE BOC IN 2010 PRIVIND PROGRAMUL DE ADUCERE A BLODCURILOR DE LOCUINTE LA CONSUM ENERGETIC MINOR . MI-A RASPUNS SCHINK CU ADRESA 15.C./ 360p/2012 CUM CA AU ADAUGAT REVENIREA LA DOCUMENTATIA MEA ANTERIOARA TRIMISA LA FEL ACELUIASI MDRT CU ADRESA 15/1005/p/2010
  ADICA OMUL A INTELES CA MDRT ESTE INERT SI A PARIAT DIN NOU PE ACELSI CAL MORT
  PAI NU E NORMAL … SA TREACA MOTIUNEA .. CA ASTIA ISI BAT JOC DE EI , DE LEGI FALSE CA CEA DE MAI SUS DE4 NOI SI DE CEE – POROSTII CARE MAI CRED CA ROMANIA ESTE MEMBRA SINCERA
  DETALII VA POT OFERI IN 25 APR LA ARAD UNDE CONDUC O SECTIUNE DE COMUNICARI STIINTIFICE LA REECO SAU DIRECT LA rmtp58@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here