Camera Deputaților a adoptat azi, 19 februarie 2025, Proiect de Lege privind controlul utilizării spațiului aerian național. Proiectul a fost adoptat cu 196 de voturi pentru, 99 împotrivă şi două abțineri şi a fost înaintat la Senat, care este cameră decizională.
Modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României este reglementat în prezent prin Legea nr. 257/2001. Actuala lege prevede posibilitatea nimicirii aeronavelor care încalcă spațiul aerian național, însă nu reglementează în mod specific acțiunile împotriva dronelor și a altor vehicule aeriene, precum rachetele și munițiile ghidate care pătrund neautorizat în spațiul aerian național.
Proiectul de lege adoptat de senat stabilește noi măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național. Scopul legii este de a proteja viața și sănătatea persoanelor, patrimoniul și de a asigura securitatea aeronautică prin prevenirea şi combaterea riscurilor la adresa integrității spațiului aerian.
Controlul utilizării spațiului aerian național
Potrivit proiectului de lege controlul utilizării spațiului aerian național este efectuat de Ministerul Apărării Naționale.
Orice zbor al unei aeronave în spațiul aerian național trebuie să fie autorizat potrivit dispozițiilor Hotărârii Guvernului nr. 859/2021 în condițiile aprobării şi autorizării emise de autoritățile române competente.
Integrarea spațului aerian național în spațiul aerian al NATO
În scopul apărării colective, spațiul aerian național va fi integrat în spațiul aerian al NATO.
Pentru exercitarea controlului spațiului aerian național, structuri și mijloace militare specializate ale NATO și ale statelor membre NATO pot fi utilizate alături de structuri și mijloace naționale.
Pentru anumite misiuni specifice din cadrul Sistemului Integrat Antirachetă NATO sau în cadrul unei coaliții temporare, Statul Major General va putea transfera autoritatea către autorități desemnate din cadrul NATO. Transferul de autoritate se poate dispune şi încetează în funcție de INTERESELE NAȚIONALE DE SECURITATE.
Situațiile în care spațiul aerian național este utilizat neautorizat
Proiectul de lege stabilește, situațiile în care spațiul aerian național este utilizat neautorizat. Spre exemplu dacă zborul nu este autorizat sau dacă aeronava se abate de la ruta stabilită prin planul de zbor, dacă întrerupe dispozitivele de identificare a poziției în zbor, dacă zboară în zone restricționate sau interzise, dacă a fost deturnată, dacă modul de operare al dronei prezinta un risc, etc.
Modul de acțiune împotriva vehiculelor aeriene cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național.
Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care survolează neautorizat spațiul aerian, se vor putea lua gradual măsuri prestabilite, pornind de le cele de stabilire a poziției aeronavei şi de comunicare prin radio a instrucțiunilor privind încălcarea/utilizarea neautorizată a spațiului aerian, la cele de executare foc de avertisment, până executarea focului de nimicire.
Măsurile de distrugere vor fi luate doar în cazuri extreme, după o evaluare riguroasă a riscurilor.
Unitățile de trafic aerian şi serviciile militare de supraveghere şi control utilizare spațiu aerian transmit instrucțiuni şi dispoziții pilotului/echipajului pentru:
- ieșirea imediată din spațiul aerian național;
- schimbarea adecvată a direcției sau altitudinii de zbor;
- aterizarea pe un aeroport/teren desemnat;
- încetarea utilizării neautorizate a spațiului aerian național.
Modul de acțiune împotriva dronelor şi a sistemelor de drone care utilizează neautorizat spațiul aerian național.
Dronele care trec ilegal frontiera de stat a României şi zboară în spațiul aerian național fără autorizare vor putea fi distruse, neutralizate, respectiv va putea fi preluat controlul asupra acestora prin măsuri non-cinetice. Măsurile non-cinetice presupun dezactivarea funcțiilor de comandă/control sau de comunicați ale aeronavei fără pilot.
Modul de acțiune împotriva vehiculelor aeriene care utilizează neautorizat spațiul aerian național
Vehiculul aerian care intră în spațiul aerian național va putea fi distrus de mijloacele de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafață, naționale şi/sau aliate ori partenere.
Măsura va fi dispusă în raport cu nivelul amenințării şi în limitele dreptului internațional aplicabil.
Prin vehicul aerian trebuie să se înțeleagă un obiect, altul decât o aeronavă, care se deplasează în spațiul aerian național cu sau fără propulsie proprie, ghidat sau neghidat, în orice formă constructivă, configurație ori adaptate pentru utilizări militare. Spre exemplu: rachete, muniții dirijate sau alte obiecte care întrunesc caracteristicile de mai sus.
Competențele privind aprobarea executării măsurilor împotriva aeronavelor, sistemelor de drone şi vehiculelor aeriene care utilizează neautorizat spațiul aerian național;
Potrivit proiectului de lege dreptul de a ordona sau de a aproba măsurile interceptare, foc de avertisment de nimicire împotriva aeronavelor cu pilot la bord şi a celor de distrugere a vehiculelor aeriene îl vor avea persoanele cu drept de decizie stabilite de Hotărâre CSAT. De asemenea, este stabilit modul de autorizare a persoanelor care pot lua toate celelalte măsuri prevăzute de lege.
Noua legislație va înlocui şi va abroga Legea nr. 257/2001 privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României şi va completa prevederile Codului aerian, aducând soluții adaptate la provocările contemporane. Totodată, măsurile prevăzute nu vor exonera de răspundere juridică persoanele care încalcă reglementările Codului aerian, Legea nr. 182/2002 sau Hotărârea Guvernului nr. 585/2002 privind protecția informațiilor clasificate.
Impact asupra securității naționale și aviației:
Prin implementarea acestei legislații, România va întări capacitatea de a monitoriza și gestiona spațiul aerian național, asigurându-se că sunt protejate interesele naționale. De asemenea, prin integrarea în sistemele de apărare NATO, proiectul contribuie la protejarea spațiului aerian național într-un context aliat.
Astfel, România va face un pas important în consolidarea securității și protecției integrității sale teritoriale, într-un mediu global complex și imprevizibil.
Proiect privind utilitzarea spațiului aerian național
Expunere de motive
Alte legi relevante:
Codul aerian
Legea nr. 257/2001
Legea nr. 182/2002
Vezi aici alte articole despre apărarea aeriană