Proiectul de lege care modifică și completează Legea nr. 53/2002 Codul muncii în sensul majorării amenzilor pentru patronii care nu respect normele legale privind munca suplimentară a angajaților a fost adoptat în ședința Senatului din 3 februarie 2020.

Proiectul modifică art.260 alin.(1) lit.i) din Codul muncii și a mai fost adoptat în Parlament anul trecut, dar președintele Klaus Iohannis a făcut o cerere de reexaminare a actului normativ, astfel că acesta a fost supus din nou dezbaterilor. Senatorii au votat acum forma inițială adoptată, adică a respins solicitarea Administrației Prezidențiale.

Propunerea legislativă prevede ca amenzile pentru nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată că prestează această muncă. Normele actuale din Codul muncii stabilesc aceleași amenzi, fără raportarea, însă, la numărul de angajați aflați în această situație.

În cererea de reexaminare, președintele Iohannis a apreciat că Parlamentul ar trebui să clarifice dacă înăsprirea sancțiunii pentru încălcarea dispozițiilor privind munca suplimentară vizează doar prestarea orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii sau se referă/se aplică și altor situații ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii. De asemenea, tot în scopul clarității, dar și al predictibilității reglementării, președintele a considerat că ar fi necesar ca sintagma „pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”, din cuprinsul legii transmise la promulgare, să fie circumstanțiată la persoanele pentru care nu s-au respectat dispozițiile privind munca suplimentară, în caz contrar putându-se înțelege că amenda ar fi aplicată tuturor persoanelor care prestează muncă suplimentară într-o companie, deși dispozițiile legii se aplică numai în cazul unor angajați.

Toate comisiile de specialitate din Parlament au avizat proiectul legislative, astfel că forma adoptată initial va merge acum în Camera Deputaților, pentru votul final, apoi din nou la promulgare, la președinteel Klaus Iohannis.

Inițiatorii proiectului de lege au susținut, în expunerea de motive, că peste 35% dintre angajaţii români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, iar cei între 35-49 ani sunt cei mai expuşi riscului orelor suplimentare.

Ai nevoie de  Codul muncii? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here