Proiectul de lege care prevede anularea pedepsei cu închisoarea, în cazul evaziunilor fiscale, dacă prejudiciul este achitat în cursul urmăririi penale sau al judecății, a fost avizat din nou în Parlament, de Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Proiectul de lege a mai fost adoptat la finele anului 2018, dar Curtea Constituțională a decis, în martie 2019, că unele prevederi sunt neconstituționale, astfel că proiectul a reluat procedura de avizare. Initial, s-a prevăzut ca persoanele acuzate de evaziune fiscală să nu mai fie urmărite penal dacă achită integral prejudiciul plus 20% din suma datorată, dar acum proiectul de lege a modificat această prevedere, stabilindu-se ca toate persoanele inculpate să scape de închisoare dacă una dintre ele achită integral prejudiciul, majorat cu 20%, inclusiv în cazul recidivei, iar în cazul prejudiciilor sub 100.000 euro achitate, pedeapsa constă doar în amendă, iar în cazul prejudiciilor sub 50.000 euro achitate, va fi aplicată doar sancțiune administrativă.

Astfel, infracțiunile de evaziune fiscală se vor pedepsi cu închisoare de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă: ”(…) dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda”, prevede proiectul avizat acum.

De asemenea, ”dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește”.

Legea actuală, Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscal prevede, la art. 8, că este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 ani la 10 ani și interzicerea unor drepturi, neplata de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat. De asemenea, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 ani la 15 ani și interzicerea unor drepturi asocierea în vederea săvârșirii faptei menționate anterior.

Dacă prin faptele menționate s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani, iar dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here