Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va promulga legea privind eliminarea celor 102 de taxe, votată în cursul ultimelor săptămâni, în timp record, în Parlament. Șeful statului a transmis că această lege ar bulversa investitorii care ar afla “că astăzi există unele taxe și peste o săptămână alte taxe, că vine campania electorală”.

Și cetățenii ar trebui să își facă propriile calcule asupra bugetului familiei: “Să știm în 2016 cum vor evolua taxele și impozitele până în 2026, asta înseamnă predictibilitate. Nu venim în ajun de alegeri și schimbăm toată arhitectura taxelor și impozitelor, numai așa, că unul crede că dă bine la popor.” (declaratie Klaus Iohannis la Adevarul Live)

În momentul în care va refuza promulgarea, în mod oficial, președintele o va retrimite Parlamentului, pentru dezbateri. Aleșii o pot vota din nou, conform procedurii, cu mici modificări și o pot retrimitea doua oară la promulgare, când șeful statului nu o mai poate refuza.

Este vorba despre 77 de taxe plătite din țară și alte 25 de taxe care se plătesc din afara României, precum:

  • taxa de timbru pentru mașini;
  • taxa radio-tv;
  • taxele pentru cazierul judiciar și cel fiscal;
  • taxele consulare;
  • taxele pentru eliberarea pașapoartelor, pentru pierderea sau emiterea unor noi acte de identitate;
  • taxele pentru firmele noi care se înregistrează la Registrul Comerțului;
  • tarifele percepute de Casa Națională de Pensii;
  • taxele pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv.

Comisiile de specialitate au amendat proiectul în sensul în care taxa radio-tv să rămână de plată, dar acest amendament a fost eliminat apoi în unanimitate. Reprezentanții asociaților din industria auto au susținut și ei ca timbrul de mediu să nu fie eliminat, pentru că vor scădea vânzările de mașini noi și ca urmare nu vor mai putea fi finanțate unele programe, cum ar fi „Rabla”.

Nici Guvernul nu a fost de acord cu acest proiect legislativ, în primul rând pentru că unele taxe au fost deja eliminate prin diferite proiecte ale cabinetului din ultimele luni, iar în al doilea rând, impactul scăderii bugetului de stat prin eliminarea acestor taxe nu va fi acoperit cu nimic.

Parlamentarii inițiatori au susținut, în expunerea de motive, că impactul bugetar pentru anul 2017 este de doar 0,07% din PIB, și va putea fi susținut de creșterea economică aferentă anului 2016. Astfel, se continuă procesul de debirocratizare și în 2018, iar țara noastră ar putea intra în rândul țărilor cu cel mai mic număr de taxe din lume și cu cea mai mică povară fiscală, au mai argumentat parlamentarii.

Proiectul de lege cuprinde 15 articole, fiecare referindu-se la legea care cuprinde taxa propusă a fi eliminată.

• Art. VI . Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, se abrogă.

• Art. VII. Punctele 9,10,11 și 12 din anexa la OG nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice și juridice de către MAI, se abrogă.

• Art. XI. Art. 188 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se abrogă.

• Art. V . Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, se completează la Art. 20, după alin. (3), prin introducerea unui nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) Pentru persoanele fizice și juridice care sunt determinate de lege să anunțe pierderi de acte și schimbări de nume, publicarea se face fără perceperea de taxe și tarife.”

• Art. XII. Alin. (5) al Art. 9 din OG nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, se modifică:

„(5) Certificatul de cazier fiscal se emite în scris, pe suport de hârtie sau în formă electronică, fără perceperea de taxe.”

• Art. XIV. OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 37/2014, se abrogă.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here