25 Ianuarie, 2020

Proiectul cotei reduse de TVA, de la 19% la 16%, la dezbatere finală în Parlament

Deputații vor dezbate, în săptămânile următoare un proiect de lege care prevede reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020, proiect adoptat deja de Senat. 

Inițiativa legislativă aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, şi extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”. Măsura este justificată de inițiatori prin faptul că o reducere semnificativă a cotei standard ara duce și o mai mare conformare fiscală din partea celor care nu își achită taxele, dar și o stimulare a consumului din producția internă.

 Membrii Comisiei pentru politică economică au dat însă aviz negativ propunerii, pe motiv că măsurile ar duce la un impact negativ de peste 11 miliarde de lei.

 Articolul 291 din Legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, se modifică şi se completează şi va avea următorul cuprins:

 La alineatul (1), după litera b) introduce o nouă literă, lit.c), cu următorul cuprins:

,,c) 16% începând cu data de 1 ianuarie 2020.”

 La alineatul (2), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,e) începând cu data de 1 ianuarie 2020, livrarea de băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri;”

 La alineatul (3), după lit. k) se introduce o nouă literă, lit. l), cu următorul cuprins:

„1l)  începând cu data de 1 ianuarie 2020, livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri”.

 După primirea celorlalte avize consultative de la comisiile de specialitate, proiectul va intra la votul final în Camera Deputaților, iar dacă va fi votat, termenul de 1 ianuarie 2020 va fi, cel mai probabil, prorogat la un termen ulterior, pentru a putea fi pus în aplicare.


Ai nevoie de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu