Proiectul de lege care prevede ca gărzile medicilor să fie recunoscute ca vechime în muncă a primit aviz favorabil în comisia de specialitate din Camera Deputaților. Actul normativ a fost inițiat ca urmare a unei petiții online, semnată de peste 2.000 de medici.

Proiectul modifică Legea pensiilor și stabilește reducerea vârstei de pensionare pentru medicii care fac gărzi, dar nu mai puțin de 57 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați.

Propunerea vizează aproximativ 10.000 medici care fac gărzi și 20.000 de asistente medicale, care ar beneficia, la calculul vârstei de pensionare, de adăugarea orelor de gardă ca vechime în muncă. Conform cifrelor Ministerului Sănătății, în medie, un medic efectuează 4 gărzi pe lună, astfel că de-a lungul carierei poate acumula 2.000 de gărzi, echivalentul a 4.000 de zile lucrătoare, adică aproximativ 15 ani de muncă, neluați în calcul. 

Lege pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice 

Art. 49 – Se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

(5) Pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate și pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale constituie vechime în muncă și se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. 

După art. 53 se introduce un nou articol, art. 54, cu următorul cuprins:

Prin excepție de la prevederile art. 53, personalul angajat în sistemul medical care a efectuat ore de gardă beneficiază, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în  cuantum direct proporțional cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de 57 de ani pentru femei și de 60 de ani pentru bărbați. 

Camera Deputaților este forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here