Senatul va dezbate, ca primă cameră sesizată, un proiect care prevede ca valoarea salariului minim national brut să fie la 60% din valoarea salariului mediu naționat brut, în 2024.
Iniţiatorii susţin că valoarea salariului minim naţional brut trebuie corelată cea a salariului mediu naţional brut pentru „a conferi o garanţie reală asigurării unui nivel de trai decent pentru cetăţeni”. Astfel, românii plecați la muncă în străinătate ar putea fi tentați să lucreze acasă, s-ar reduce decalajele între statele europene şi cetăţenii acestora, dar se poate asigura și garantarea standardelor şi condiţiilor minime de trai decent pentru populaţie, spun parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.
„Raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economie va creşte în tranşe anuale egale începând cu data de 1 ianuarie 2022, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Începând din anul 2025, salariul minim va fi actualizat anual, în luna ianuarie, pentru a se păstra raportul de 60% dintre salariul minim brut şi salariul mediu brut, având ca referinţă salariul mediu brut din luna decembrie a anului anterior, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau publicat de Institutul National de Statistică (INS)”, prevede iniţiativa legislativă.
Proiectul va fi dezbătut la Senat şi apoi în Camera Deputaţilor, forul decizional.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.