26 Februarie, 2018

Proiect: TVA-ul la pâine se va reduce, produsele de lux vor fi accizate, scutirea timbrului în cazul partajului va fi abrogată

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat ieri în dezbatere publică un proiect de ordonanţă care vine cu modificări la Codul fiscal, la OG nr. 64/2001 şi la OUG nr. 9/2013.

Unele dintre aceste schimbări se referă la reducerea TVA-ului pentru produsele de panificaţie, mărirea accizelor la alcool şi bunuri de lux sau la eliminarea posibilităţii de a fi scutit de la plata timbrului de mediu în cazul dobândirii unui autovehicul prin partaj.

REDUCEREA TVA-ULUI

Pentru a combate evaziunea fiscală, Guvernul urmează să reducă TVA-ul de la 24% la 9% pentru tot lanţul de producţie şi distribuţie atât pentru pâine, cât şi pentru grâu şi făină.

ACCIZE

Măsurile care se vor lua pentru a creşte veniturile colectate din accize vor fi următoarele:

• în cazul alcoolului etilic, nivelul accizelor se va majora de la 750 de euro/hl alcool pur la 1000 de euro/hl alcool pur;
• în cazul unor produse de lux, sfera de aplicare a accizelor nearmonizate va fi extinsă. Este vorba de bijuterii din aur/platină, confecţii din blănuri naturale, autoturisme/autoturisme de teren cu capacitate cilindrică mai mare sau egală cu 3.000 cm3, arme de vânătoare/uz personal şi muniţia aferentă, iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni.

ABROGAREA SCUTIRII PLĂŢII TMBRULUI DE MEDIU ÎN CAZUL PARTAJULUI

O altă modificare este menită să elimine din OUG nr. 9/2013 una dintre situaţiile în care plata timbrului de mediu pentru autovehicule este scutită. Mai exact, este vorba de autovehiculele obţinute prin partaj.

Guvernanţii consideră că din cauza acestei prevederi s-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second hand din spaţiul comunitar în coproprietate, anterior înmatriculării acestuia coproprietarii făcând partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehiculului respectiv. Astfel se creează o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei obligaţi la plata timbrului, dar sunt aduse şi prejudicii bugetului general consolidat. De aceea, prevederea va fi abrogată.

***

Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare poate fi consultat integral AICI (format PDF).

Eventualele propuneri referitoare la acest proiect pot fi transmise MFP-ului la adresa publicinfo@mfinante.ro (în termen de zece zile de la publicarea acestuia).

ACTUALIZARE: În şedinţa din 30 iulie, Guvernul României a adoptat această ordonanţă. Vom reveni în curând cu mai multe informaţii despre subiect.

Sursa: MFP

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu