Tichete-cadou pentru angajații care vor să facă sport sau vor să meargă la spectacole și să își cumpere cărți, sunt noile bilete de valoare pe care mai mulți parlamentari vor să le introducă într-o lege specială.

Propunerea legislativă privind biletele de valoare care pot fi acordate angajaţilor prevede ca pe lângă tichetele de masă, de vacanță, de creșă sau alte bonusuri , angajații să poată primi tichete pentru sport, de până la 300 de lei pe lună și tichete pentru cultură, în valoare maximă de 150 de lei pe lună. Pe lângă introducerea unor noi tichete, propunerea legislativă vrea să unifice legislația în vigoare privind toate biletele de valoare acordate angajaților.

Angajatorii vor stabili cu organizațiile sindicale sau reprezentanții salariaților tipul și valoare tichetelor valorice oferite și vor transmite, apoi, lista unităților la care aceste bonuri se pot folosi. Toate costurile legate de emiterea, pe hârtie sau electronic, a bonurilor, va fi suportată de angajator.

La art. 6 se prevăd condițiile de acordare a tichetelor de masă, în limita a 15 lei/zi de fiecare zi lucrătoare.  Art. 7 se referă la tichetele cadou, de până la 300 lei, iar art. 8 prevdee condițiile de acordare a tichetelor de creșă, valabile pentru angajații care nu beneficiază de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului de până la 2 ani. Suma pentru care se acordă tichetele de creșă este de până la 450 de lei pentru fiecare copil înscris. Articolele 10-13 se referă la tichetele nou introduse, tichetele de sport, în valoare maximă de 300 de lei și cele culturale, de 150 lei lunar și ocazional se pot ridica și acestea la suma de 300 lei.

Art. 10, alin (3): Se consideră bunuri și servicii destinate desfășurării de activități sportive:
  • Serviciile oferite de bazele sportive, centrele fitness pe bază de abonament, plata cu ședința sau orice alte modalități specifice fiecărui furnizor de astfel de servicii
  • Serviciile oferite de unități medicale sau balneare de recuperare a capacității de muncă, integral sau doar pentru fracțiunea care nu este suportată din fondul asigurărilor sociale de sănătate
  • Echipament sportiv.
Art. 12, alin. (2):  Bunurile și serviciile cultural pot fi:
  • Abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, târguri și expoziții permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv destinate copiilor sau asemenea
  • Cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme în orice format și alte asemenea.
Art. 14 prevede condițiile de acordare a tichetelor de vacanță, nivelul maxim fiind suma a 6 salarii de bază minime brute pe țară.

Ultimele articole prevăd sancțiunile pentru cei care nu respect condițiile noii legi:
  • Amendă între 1.000-5.000 lei pentru utilizarea bonrulor valorice în alte scopuri
  • Amendă de la 1.000-10.000 lei pentru solicitarea/furnizarea de numerar în schimbul bonurilor
  • Amendă de la 1.000-5.000 lei pentru refuzul nejustificat al unităților de acordare a serviciilor pe baza bonurilor valorice.
Propunerea legislativă, care are 20 de articole, a fost pusă în dezbatere public la Senat, care este prima cameră sesizată. În următoarele 30 de zile, propunerea trebuie să primească avizele Consiliului Legislativ și Guvernului, pentru a intra la vot.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here