Ministerul de Interne pregătește un proiect legislativ prin care va prelungi termenele până la care noul proprietar își poate îndeplini legal obligativitatea de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra autovehiculului în evidențele fiscale, conform Profit.ro. Noile termene ar putea fi de cel puțin 60 de zile.

Dacă nici aceste termene nu vor fi respectate, autoritățile vor putea suspenda înmatricularea autovehiculului respectiv.

Legea actuală prevede ca în termen 30 de zile, noul proprietar să depună actele de transmitere a dreptului de proprietate asupra unui vehicul, numai că la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este tot timpul aglomerație, iar programările online se fac cu 2-3 luni înainte.

Nici sancțiunile nu sunt de luat în seamă, au o valoare de cel mult 35-40 de lei, astfel că noii proprietari întârzie în a cere transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculelor deținute. Numai că alte sancțiuni aplicate conform Codului Rutier, cum este de exemplu lipsa rovinietei, nu pot fi aplicate proprietarului de drept, dacă acesta nu a solicitat modificările respective.

În al doilea rând, titularul certificatului de înmatriculare, în baza solicitării scrise însoțită de copia contractului de vânzare-cumpărare, poate cere la serviciul de permise efectuarea de mențiuni privind înstrăinarea vehiculului în sistemul național al vehiculelor inmatriculate. Chiar dacă aceste mențiuni nu produc efectul juridic al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, acestea sunt vizibile la interogarea sistemului informatic de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, atunci când sunt emise procese verbale de constatare a contravenției pentru neplata tarifului de utilizare sau de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.

Potrivit documentului guvernamental citat de autorii articolului, autoritățile vor introduce și sancțiuni pentru netranscrierea la timp în evidențele fiscale a dreptului de proprietate în cazul unui autovehicul. Proiectul va modifica Ordonanța de urgentă a Guvemului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și în curând va fi supus dezbaterii publice.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI,de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here