PROIECT: Temele pentru acasă, o oră sau două pe zi

Traian Dobre
25 noiembrie 2016 3 min read
Mircea Dumitru a mai adăugat că singura cale rapidă, legislativă, pentru a obliga profesorii să nu mai dea elevilor atât de multe teme ar fi ordinul de ministru, pe care îl va da chiar de lunea următoare, înainte de vacanța...

Ministrul Educației, Mircea Dumitru a anunțat în cadrul unei sesiuni online că va reglementa prin ordin de ministru timpul pe care trebuie să îl petreacă un elev acasă, făcând-şi temele. Oficialul a susținut că sunt destui profesori care încarcă programul copiilor, încă de la clasele primare, cu zeci de exerciții și probleme.

“Ceea ce se întâmplă este că vacanțele de vară se transformă într-un fel de competiție, de concurs - câte sute sau mii de probleme să rezolvăm. Noi, oamenii maturi, așteptăm vara pentru a putea să ne relaxăm, să ne odihnim. Iar o elevă sau un elev care este în clasa a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XII-a trebuie să lucreze încontinuu, în așa fel încât în septembrie, când ajunge la școală, să nu o supere pe doamna învățătoare sau pe doamna dirigintă și să vină cu caietul de teme făcute”, a declarat ministrul Educației, citat de Agerpres.

Mircea Dumitru a mai adăugat că singura cale rapidă, legislativă, pentru a obliga profesorii să nu mai dea elevilor atât de multe teme ar fi ordinul de ministru, pe care îl va da chiar de lunea următoare, înainte de vacanța de sărbători. Ministrul a explicat că în mod normal, profesorii și învățătorii ar fi trebuit să își propună o adaptare prin pedagogie la nevoile programelor și la cele ale elevilor, “o pedagogie naturală, pe care ar trebui să o trăim, să o respirăm în mod firesc”, și nu impusă de legiuitor.

Ordinul va cuprinde reguli separate pentru categoriile de învățământ:

  • clasele pregătitoare – nicio temă pentru acasă
  • clasele primare – teme timp de o oră maxim pe zi
  • clasele gimnaziale – teme timp de 2 ore/zi

Referitor la elevii de liceu, ministrul a spus că aici ar trebui instituită o obligație un pic mai mare, dar stabilită de profesorii și programa respectivei unități de învățământ, de profilul și cerințele materiilor pe care le urmează elevii de liceu. Dar și aici, fiecare profesor care își calculează cuantumul de rezolvare a unei probleme sau sarcini sau a unei teme, trebuie să ia în considerare "că este un prag, o limită de tolerabilitate pentru un elev care se află la o vârstă foarte fragedă și care nu poate, nu are capacitatea psihologică și biologică să se concentreze intelectual asupra unei astfel de sarcini după ce a stat un număr foarte mare de ore la școală", a mai susținut demnitarul.

Elevii și profesorii care vor să lucreze în plus nu vor avea interzis, numai că aceste teme nu vor fi obligatorii pentru toată clasa.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b