Un proiect legislativ care prevede înjumătățirea taxei de timbru în dosarele privind IMM-urile a fost pus în dezbatere publică la Senat. Inițiatorii susțin că actuala taxare, pe procente din obiectul câștigurilor, îngrădește acesul la justiție pentru unele categorii sociale. Astfel, conform procentelor stipulate ca și în cazul societăților comerciale, tarifele devin prea mari pentru o serie de acțiuni ce se referă la activitățile întreprinderior mici și mijlocii.

“O altă problemă cu care se confruntă IMM-urile este că sunt supuse aceluiași regim sancționator ca și societățile comerciale, în sensul în care un IMM cu activitate de producție restrânsă și o societate comercială cu mii de angajați au aceleași limite minime și maxime al sancțiunilor contravenționale”, mai argumentează parlamentarii care au inițiat proiectul legislativ.

Lege pentru completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. După art. 16 din Secțiunea a 3-A, se introduce o nouă secțiune, Secțiunea a 3-A¹ cu următorul cuprins:

Secțiunea a 3-A¹ . Facilitarea accesului la justiție și reglementarea unui regim sancționator proporțional categoriei IMM-urilor

„Art. 16 ¹. Taxa judiciară de timbru, calculată în conformitate cu dispozițiile OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, se reduce la jumătate pentru acțiunile introduse de IMM-uri.

Art. 16². Limitele minime și maxime ale sancțiunilor contravenționale ce privesc activitatea societăților comerciale se reduc la jumătate în cazul sancționării IMM-urilor.”

Inițiativa legislativă nu are încă avizele Consiliului Legislativ și al Guvernului pentru dezbateri, fiind depusă în cursul acestei săptămâni. Indiferent de votul din Senat, proiectul legislativ va fi dezbătut ulterior în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii de ? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here