Deputaţii vor ca supermarketurile să fie obligate să ceară cel mult o taxă de 5% producătorilor români de produse alimentare. Impunerea acestui prag se poate face prin modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, proiect legislativ iniţiat deja la Senat.

Producătorii români ar fi astfel încurajaţi, dacă supermarketurile nu le-ar percepe toate taxele, ci un maxim de 5%. În plus, parlamentarii propun ca marile lanţuri de magazine să asigure spaţii speciale de expunere pentru producătorii români, de minim jumătate din suprafaţa totală, iar 20% din aceasta să fie alocată pentru producătorii locali.

Credem că prin aceste măsuri vom reuşi să sprijinim accesul producătorilor români, locali, la marile lanţuri de retail, iar consumatorii vor beneficia la rândul lor de produse de calitate, proaspete, cu o trasabilitate clară”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Parlamentarii mai spun că 1,6 milioane de români depind de veniturile din agricultură, iar agricultura, pe de altă parte, contribuie cu doar 4% la PIB, astfel că sunt evidente discrepanţele, cauzate, printre altele, şi de accesul la pieţele de desfacere.

Retailerii care nu se vor supune noilor modificări, dacă acestea vor fi adoptate, vor fi amendaţi cu sume cuprinse de la 25.000 de lei la 50.000 de lei, iar în caz de recidivă, se poate merge până la ridicarea autorizaţiei de funcţionare.

Articol unic – Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 705 din 20 octombrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

“ La articolul 4, după alineatul (1) se introduce un nu alineat, alineatul (1 indice 1), cu următorul cuprins:

Alin. (1 indice 1) Serviciile, discounturile şi orice alte obligaţii cerute de către comercianţi, producătorilor români de produse alimentare nu pot depăşi 5% din valoarea mărfurilor comercializate.“

“După  capitolul III, se introduce un nou capitol, III indice 1, cu două articole, respective art. 10 indice 1 şi art. 10 indice 2, ce vor avea următorul cuprins:

Art. 10 indice 1 – Comercianţii persoane juridice autorizate care desfăşoară activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru produsele alimentare: lapte şi produse lactate, carne şi produse din carne, fructe, legume şi produsele fabricate din acestea, panificaţie, patiserie şi cofetărie, fabricate de către producători din România, să asigure spaţii de expunere şi vânzare de cel puţin 50% din suprafaţa existent folosită pentru comercializarea alimentelor. În acest sens minim 20% din aceste spaţii să fie alocate către toţi producătorii locali. “

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor comerciale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here