Parlamentarii vor ca elevii care au urmat şcoli din Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă, dar şi alte state care nu fac parte din UE, să nu mai fie obligaţi să dea examene la întoarcerea în ţară, pentru echivalarea studiilor.

Cei 78 de susţinători ai proiectului legislativ pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 spun că în acest moment, legea are condiţii discriminatorii, deoarece prevede echivalarea studiilor elevilor care au studiat în şcoli din ţările din Uniunea Europeană, dar copiii care au învăţat în afara Uniunii, adică în SUA, Canada sau Noua Zeelandă, trebuie să dea examene la întoarcerea acasă.

Aceste condiţii discriminatorii pentru copiii români care au studiat parţial în străinătate fac dificilă întoarcerea familiilor cu copii în ţară şi determină unele familii să abandoneze copiii în România, în timp ce părinţii lucrează în străinătate”, se argumentează în expunerea de motive.

Dacă vor fi echivalate studiile făcute în statele din afara UE, senatorii şi deputaţii propun, de asemenea, ca elevii să facă doar cursurile pe care nu le-au făcut în ţara respectivă – limba şi literatură română, istoria.

Lista ţărilor ale căror studii preuniversitare făcute de copiii români vor fi echivalate şi recunoscute va fi realizată de ministerul Educaţiei.

Art. 94, alin. (2), litera q) va avea următorul cuprins:

q) stabileşte modalităţile de recunoaştere şi de echivalare a studiilor, diplomelor, a certificatelor şi a titlurilor ştiinţifice eliberate în străinătate, pe baza unor norme interne, elaborează metodologia prin care se recunosc automat diplomele şi certificatele de studii complete sau parţiale obţinute în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia şi Noua Zeelandă precum şi din alte ţări care au un învăţământ preuniversitar la nivel echivalent, pe baza unei liste aprobate şi reactualizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, încasează taxe, în lei şi valută, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de vizarea şi de recunoaşterea actelor de studii, conform legii“.

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here