Un proiect de lege înregistrat la Senat pentru dezbatere propune modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Potrivit proiectului alineatul (2), litera c) al articolul 153 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„c) infracţiunilor prevăzute de art.209, 210, 211,213, 218, 219, 220, 282 şi 374.”

Astfel proiectul propune ca prescripția să nu înlăture răspunderea penală în următoarele cazuri:

  • Punerea sau ținerea unei persoane în stare de sclavie, precum și traficul de sclavi se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unei persoane în scopul exploatării acesteia;
  • Determinarea sau înlesnirea practicării prostituției ori obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției de către una sau mai multe persoane;
  • Agresiune sexuală;
  • Actul sexual cu un minor
  • Tortura
  • Răzbunarea pentru ajutorul dat justiției

Proiectul mai prevede modificarea art. 154, alineatul (4) cu următorul cuprins:

„(4) In cazul altor infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi al altor infracţiuni de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, decât cele prevăzute la art. 153 alineatul (2) litera c) săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului. ”

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here