Treizeci de parlamentari de la UDMR au inițiat un proiect legislativ care modifică mai multe condiții în care este asigurată folosirea limbii materne în comunitățile unor minorități din țara noastră.

Legea actuală prevede ca, în cazul în care populația minoritară este de peste 20%, să se folosească limba maternă de către autorități, instituții, prefecturi, servicii publice deconcentrate.

Inițiatorii proiectului legislativ propun scăderea acestui prag la 10%, iar în unele localități, acceptarea folosirii limbii materne chiar dacă acest procent nu este atins, dar autoritățile locale decid în favoarea folosirii limbii materne. Introducerea acestui “prag alternativ” va fi exprimat printr-un număr “semnificativ/substanțial” de cetățeni aparținând minorităților naționale, raportat la totalul populației.

Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale. La art. 19 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:

“(2) Prin număr semnificativ de cetățeni aparținând minorității naționale se înțelege:

a) 10.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în UAT-urile în care numărul locuitorilor este mai mare de 100.000;

b) 2.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în UAT-urile în care numărul locuitorilor este între 50.001 – 100.000;

c) 1.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în UAT-urile în care numărul locuitorilor este între 25.001 – 50.000;

d) 500 de cetățeni aparținând minorității naționale în UAT-urile în care numărul locuitorilor este între 10.00 – 25.000.”

Conform proiectului, limba maternă va fi folosită scris și oral, în relația cu cetățenii:

  • pentru formulare și texte administrative de uz curent;
  • pentru accesul la informații de interes public;
  • pentru ordinea de zi, ședințele și deciziile consliilor locale și județene;
  • pentru inscripționarea localităților, străzilor, indicatoarelor rutiere și spațiilor publice;
  • pentru inscripționarea denumirii instituțiilor publice;
  • pentru însemnele oficiale care atestă identitatea etnică (alături de însemnele oficiale ale României);
  • pentru ceremonii instutuții/acte stare civilă.

Inițiatorii propun și amenzi pentru cei care nu respectă noile prevederi:

“Art. 11713

(1) Constituie contravenție refuzul asigurării exercitării în condiții de egalitate sau împiedicarea asigurării exercitării drepturilor și a îndeplinirii obligațiilor prevăzute la art. 19 și de la art. 117 indice 2-11, dacă fapta nu constituie infracțiune potrivit legii penale.

(2) Contravenția prevăzută la alin. (1) se sancționează:

a) Cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 30.000 lei dacă fapta vizează o persoană fizică;

b) Cu amendă contravențională de la 5.000 lei la 50.000 lei dacă fapta vizează un grup de persoane sau o comunitate.”

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Camera Deputaților pe 29 mai, termenul pentru depunerea rapoartelor, de către comisiiile de specialitate, fiind chiar în jurul datei la care se va intra în vacanță parlamentară, 15 iunie 2017.

Ai nevoie de Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here