Un proiect legislativ mai puțin obișnuit a fost pus în dezbatere publică la Senat, zilele trecute. Este vorba despre incriminarea, pe cale disciplinară, a tuturor formelor de agresiuni și hărțuiri verbale care se pot întâlni la un loc de muncă. Inițiatorii legii spun că s-au inspirat din SUA, unde acest mod de comportament se numește “bullying”, iar pentru cei care îl practică în grup asupra unui coleg de serviciu, este denumit “mobbing”.
Lege privind prevenirea și combaterea “bullying” –ului/“mobbing”-ului
Art. 1
„(1) “Bullying” –ul reprezintă acel comportament de intimidare și persecutare a uneia sau mai multor persoane, caracterizat prin fapte de hărțuire verbală, de folosire a forței, amenințare, constrângere, abuzare, intimidare sau dominare agresivă, dacă acestea nu întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, având ca scop formarea, impunerea sau menținerea unei percepții privind superioritatea agresorului, pe de o parte, și a inferiorității victimelor, pe de altă parte, afectarea mintală, emoțională și a imaginii și a reputației victimelor.”
Săvârșirea unor astfel de fapte de către mai multe persoane se numește “mobbing”, iar dacă se repetă și sunt cu intenție, intră sub incidența sancțiunilor disciplinare prevăzute de Codul Muncii, ca abateri disciplinare. De altfel, toți angajatorii care au mai mult de 50 de angajați vor trebui, conform acestei inițiative, să numească persoana responsabilă în a urmări astfel de incidente la locul de muncă.
Art. 5
„Neîndeplinirea obligațiilor care decurg din art. 3, precum și sesizarea abuzivă, nejustificată, privind cazurile de bullying, făcută în scopul de a șicana, constituie abateri disciplinare și se sancționează conform prevederilor legale în vigoare aplicabile.”
Parlamentarii care susțin că avem nevoie și noi, românii, de această lege ne fac și cele opt caracterizări ale angajaților care s-ar încadra, conform specialiștilor americani, în implicarea unor astfel de fenomene. Cele opt tipuri de caractere se numesc “Istericul”, “Șarpele cu două capete”, “Criticul neobosit”, “Gardianul”, “Vedeta”, “Indispensabilii”, “Guru” și “Sociopații”:
“8. Sociopații. Inteligenți și carismatici, sociopații sunt cei mai periculoși dintre colegii toxici. Motivul, le lipsește empatia și în același timp, sunt experți în manipularea emoțiilor altora, în scopul de a obține ceea ce doresc. Sociopații ajung adesea în poziții de conducere în cadrul companiei, ceea ce amplifică riscul asupra colegilor și organizației.”
Inițiativa legislativă va fi mai întâi dezbătută la Senat, și indiferent de votul de aici, va merge pentru votul final în plenul Camerei Deputaților.