Un proiect legislativ aflat în dezbatere publică la Senat propune ca repartitoarele din apartamente să nu mai fie obligatorii, aşa cum prevede Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, ci să poată fi înlocuite cu contoare individuale.
Parlamentarii se bazează pe numeroasele sesizări ale cetăţenilor care şi-au montat repartitoarele pentru agentul termic şi au ajuns să plătească mai mult ca în anii trecuţi, deşi au închis robinetele caloriferelor şi nu au consumat mai mult, comparativ cu alte ierni. Iniţiatorii susţin că montarea acestor contoare nu numai că s-a dovedit ineficientă, dar este abuzivă deoarece nici Institutul Naţional de Metrologie nu le-a omologat, tocmai din cauză că nu sunt fezabile din punct de vedere tehnic.
Proiectul legislativ prevede modificarea unui singur articol, astfel încât cetăţenii să îşi poată monta contoare individuale, în loc de repartitoare.
Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, publicată în Monitorul Oficial nr. 574 din 01.08.2014, se modifică după cum urmează:
„Art. 10, alin. (5)
(5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament şi spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, opţional, pot fi montate repartitoare individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte.”
Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.
Ai nevoie de Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
