22 August, 2017

PROIECT: Reducerea vârstei standard de pensionare şi pentru avocaţii cu handicap

Un proiect legislativ depus la Senat prevede ca Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii pentru avocați să fie completată astfel încât persoanele cu handicap să poată ieși mai repede la pensie, așa cum se procedează în Legea pensiilor, cu celelalte categorii sociale.

Astfel, în actul normativ privind sistemul unitar de pensii publice, Legea nr. 263/2010, asigurații care contribuie la fondul de pensii în condiții de handicap preexistent calității de asigurat, vor avea redusă vârsta standard de pensionare, în condițiile unui minim de cotizare, de 10 ani sau de 15 ani, în funcție de handicap. Legea privid pensiile avocaților, Legea nr. 72/2016 nu reglementează în niciun fel astfel de drepturi.

Inițiatorii consideră că avocații sunt discriminați prin lipsa acestor drepturi: “În condițiile în care egalizarea șanselor pe piața muncii nu înregistrează progrese notabile, România având una dintre cele mai mici rate a ocupării în rândul persoanelor adulte cu handicap din UE, atunci persoanele cu handicap consideră că cel mai important domeniu al discriminării este accesibilitatea, iar domeniul economic și al angajării constituie al doilea domeniu de discriminare”.

Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților. După art. 34 se introduce un nou articol, 341, cu următorul cuprins:

„Art. 341 – Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 1, în funcție de gradul de handicap, după cum urmează:

a) Cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) Cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;

c) Cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.”

Proiectul legislativ, inițiat de mai mulți deputați și senatori de la UDMR, a fost pus în dezbatere publică în procedură de urgență, la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu