ACTUALIZARE (24 iun. 2014): Proiectul a fost respins de Senat în şedinţa din 25 martie 2014 şi acum urmează să intre pe ordinea de zi a şedinţelor Camerei Deputaţilor. În raportul (.pdf) întocmit de Comisia pentru muncă şi protecţie socială (din cadrul Camerei Deputaţilor) este precizat că membrii comisiei au propus respingerea definitivă a proiectului. Camera Deputaţilor este Cameră decizională în cazul acestui proiect de lege.
__________

Femeile ar putea beneficia în curând de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcţie de numărul de copii născuţi, conform unui proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat.

Astfel, vor avea dreptul la pensie pentru limită de vârstă -cu reducerea vârstei standard de pensionare cu un an pentru fiecare copil născut- femeile care vor realiza stagiul complet de cotizare.
În expunerea de motive (fişier PDF) anexată proiectului se motivează că această măsură are ca obiectiv creşterea natalităţii la nivel naţional.
Femeile, pe lângă o activitate generatoare de profit, prin care contribuie la sistemul de asigurări sociale, mai au o activitate pentru care nu sunt recompensate: aceea de a se ocupa de gospodărie şi de a naşte copii. Măsura propusă schimbă acest fapt, permiţând femeilor să primească pensia pentru limita de vârstă mai devreme, cu un an pentru fiecare copil născut, în condiţiile în care au îndeplinit stagiul complet de cotizare, este precizat în expunerea de motive a proiectului.
» Proiectul de lege pentru completarea art. 55 al Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice poate fi consultat AICI (fişier PDF).

1 COMENTARIU

 1. Am 53 de ani SI 8 copii.Sunt in pensie de invaliditate si am vechime in campul munci 18 ani si 7 luni si 3zile.
  As putea trece la pensiade limita?
  Va multumesc!

  • Propunerea ca vârsta standard de pensionare să fie redusă în funcţie de numărul de copii născuţi face parte dintr-un proiect de act normativ. Deci, prevederile acestuia NU SE POT APLICA fără să fie adoptat şi publicat în Monitorul Oficial.

 2. Va rog sa-mi spuneti unde se afla si cat mai dureaza cu aproximatie, raspunsul pentru Proiectul privind reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut si crescut unul sau mai multi copii.
  Multumesc!

 3. am 3 copii nascuti al 4-lea al sotului crescut de la 5 ani nascuta in 27 ian 1957 cu 30 de ani si 8 luni vechime la sfarsitul lunii iunie oare am speranta sa ies anticipat fara penalizare ? multumesc anticipat ptr.raspuns.

 4. A fost propusa reducerea varstei de pensionare pentru mamele cu multi copii inca din noiembrie 2013. Cat trebuie sa mai asteptam un rezultat definitiv? Poate Camera Deputatilor se indure si de noi, mamele. Asteptam sa se intoarca din vacanta.

 5. daca va fi aprobata aceasta lege pentru femei…sunt nascuta in anul 1960,cu o vechime in campul muncii de 15 ani,am nascut si crescut sapte copii,voi beneficia de pensie si daca da la ce varsta ?

 6. Ar fi bine ca cei din camera deputatilor sa aprobe proiectul de pensionare pentru mama cu mai multi copii.Avand si un servici stresant sa se gandeasca d-nii la ceva uman.Nu vorbesc de femei carora le-a fost foarte bine,avand slugi.Asa ca,va rog sa aprobati legea aceia odata.

 7. Urmaresc evolutia acestui proiect de modificare a Legii 263/2010 prin care initiatorii propun reducerea varstei de pensionare la femeile care au nascut si ingrijit mai multi copii pana la varsta de 10 ani din iunie 2014,cand Comisia de munca si protectie sociala propune in urma raportului intocmit, respingerea acestui proiect in plenul Camerei deputatilor.Dupa parerea mea nu este democratic ca opinia a unui numar de 5-6 persoane,fie ei super specialisti , sa influenteze opinia unui unui numar de 250 de persoane printre care cu siguranta se gasesc un numar mai mare de specialisti in materie de munca si protectie sociala, ca sa voteze impotriva respingerii si sa fie adoptata aceasta lege, mult asteptata de aceste femei care pe vremea inainte de Decembrie 1989 nu au stat doar 120 de zile langa copii de la nastere si au trebuit sa se sacrifice sa mearga si la servici sa-si faca vechime pentru pensie.Comparand situatia de atunci, cu cea de astazi cand femeile care nasc beneficiaza de 2 ani si doaua luni concediul pentru ingrijirea copilului, pentru care cred ca s-a procedat corect,consider ca ar fi echitabil ca si aceste femei sa fie indreptatite sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare cu macar un an pentru fiecare copil. Sper ca majoritatea deputatilor in plen, va vota impotriva propunerii de respingere si sa fie adoptata aceasta lege si sa aduca bucurie acestui segment de populatie a tarii care consider ca nu este asa de semnificativ la nivelul intregii populatii de sex feminin.

 8. in ce stadiu mai este proiectul privind reducerea varstei de pensionarept femeile cu 4 copii si un stadiu de cotizare de peste 30 ani?pt parlamentari se aproba pensii nesimtite,se rectifica si legea pensiei militarilor,dar pt noi mamele cand?sunt vaduva de 13 ani si am tinut 4 copii in facultate..oare nu am si eu acest drept ,care era si pe vremea lui CEAUSESCU…ACUM E MAI RAU ..pt noi mamele,BOC ..ne-a marit si varsta de pensionare,ne-a redus si valoarea pensiei..de ce trebuie sa fim noi persoane de sacrificiu?va rog remediati si nedreptatea facuta pt noi mamele…va multumesc…

 9. Buna ziua
  Am o rugaminte in numele tuturor mamelor din Romania care au nascut copii inainte de 1989.Sa ne sprijinti in demersurile catre camera deputatilor si a senstului sa se aprobe reducerea varstei de pensionare la mame, macar cum era in perioada comunista, ca eram obligate sa nastem copii!.Este un proiect care trebuie bine explicat parlamentarilor de ce trebuie sustinute aceste mame. Este de ajuns ca ni s-a luat dreptul la pensia de mama eroina!!!!!!!, ne-a luat si dreptul de pensionare mai repede!

  Va multumim!

 10. Rusine, pentru guvernantii nostri, care ne-au luat dreptul de a iesi la pensie mai repede , ma refer la femeile cu 4 copii, nascute in 1958, cu 35 ani vechime si care nu pot iesi la pensie la fel ca celelalte femei care au nascut pe vremea lui Ceausescu. tot discriminare se numeste.
  Ma gandesc sa dau statul in judecata pentru a beneficia de drepturi egale.

 11. am crescut singura 2 copii de 8 si 9 ani .sotul meu a decedat la 35 ani numai sufletul meu stie cum I am crescut si I am tinut in facultate, guvernanti s au gindit vreodata la mamele vaduve care au crescut cu atita greutate si durere copii sa faca o legeca macar la 35 ani vechime sa poata sa se pensioneze eu am 53 de ani s 34 ani vechimei am oboist si m am inbolnavit de atita munca si truda va rog sa m ai va ginditi si la oameni de rind si la necazurile lor

 12. buna seara, stiu ca legea a trecut de senat , stie cineva cand se va vota si in camera deputatilor legea privind reducerea varstei de pensinare cu un an pentru fiecare copil ?

 13. buna ziua! as dori sa stiu daca este vreun proiect ca pentru cei cu grupa 2 de munca sa se plece de la 4 ani munciti in aceasta gupa de munca nu de la 6 cum este in prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here