Proiect: Primele AVS, deductibile integral in limita a 400 de euro/an

Traian Dobre
25 iulie 2017 2 min read
O inițiativă propune ca primele de asigurare voluntară de sănătate (AVS) să fie deductibile integral, în limita a 400 de euro pe an, din impozitele...
Una dintre ultimele propuneri legislative din Senat vrea să modifice Codul Fiscal, pentru ca primele de asigurare voluntară de sănătate (mai cunoscute ca ASV-uri) să fie deductibile integral, în limita a 400 de euro pe an, din impozitele din salarii.

Inițiativa, depusă pe 18 iulie de fostul ministru al Fondurilor Europene și de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici, este argumentată prin faptul că regimul fiscal mai favorabil și uniform pentru ASV-uri ar fi un real stimulent pentru piața asigurărilor de sănătate și pentru sistemul medical: “Efectele pozitive ale AVS vor fi multiple: pe de o parte, vor degreva sistemul de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile cu serviciile medicale respective și, pe de altă parte, vor amplifica veniturile furnizorilor de servicii, contribuind la retenția parsonalului medical și la calitatea prestațiilor acordate pacienților, AVS dobândind un rol evident de protecție financiară și chiar de protecție socială”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul prevede majorarea plafonului cumulat de deductibilitate pentru primele AVS facultative, la 400 euro/an, atât pentru polițe individuale, cât și pentru cele de grup și deductibilitate integrală de la impozitul pe venit.
 
La art. 79, după alin. (3) se introduc două noi alineate, alin. (4) și alin. (5), cu următorul cuprins:
  • (4) Contribuabilii pot dispune și asupra destinației unei sume maxime de până la 33,3 euro lunar, echivalent în lei, din impozitul stabilit la art. 78 alin. (5), pentru plata primelor de asigurare voluntară de sănătate, conform Legii nr. 95/2006, republicată. Persoanele fizice care obțin venituri asimilate salariilor beneficiază de aceleași prevederi.
  • (5) Obligația calculării, reținerii și plății lunare a contravalorii primelor de asigurare voluntară de sănătate se determină la locul unde se află funcția de bază și revine exclusiv în sarcina angajatorului, în momentul calculării impozitului lunar pe venitul din salarii, pe baza poliței de asigurare și a documentelor justificative emise de către asigurator, prezentate de angajat.
Propunerea de modificare și completare a Codului Fiscal va fi dezbătută în procedură de urgență la Senat, prima cameră sesizată, în sesiunea parlamentară din septembrie.

Ai nevoie de Codul Fiscal? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo