Camera Deputaților a adoptat un proiect legislativ care prevede ca în localitățile unde există minorități naționale în proporție de cel puțin 20%, să poată fi angajat personal de specialitate cunoscător al limbilor minorităților respective, în unitățile de asistență medicală.

“În unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul total al locuitorilor, fie numără cel puţin 5.000 de cetăţeni, prin grija autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiile şi unităţile de asistenţă socială asigură şi personal cunoscător al limbii minorităţilor naţionale respective, cu respectarea celorlalte prevederi din fişa postului”, se arată în proiectul pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art.41 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011.

Conform expunerii de motive a proiectului, inițiat de parlamentarii UDMR,  folosirea limbii materne în instituțiile de sănătate și anumite instituții de asistență social este absolut necesară în comunitățile minorităților naționale din țara noastră.

Parlamentarii Uniunii au declarat că au în vedere și alte modificări legislative din aceeași categorie, cu privire la folosirea simbolurilor naționale, regionale și ale comunităților locale, pentru că “este foarte important să existe o legislație clară în acest sens, iar comunitatea maghiară să-și poată folosi în mod legal simbolurile proprii”.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 263 voturi “pentru” și a fost trimis Senatului, pentru dezbaterile finale.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here