Exploatarea ilegală a locurilor de parcare de către persoane neautorizate va fi sancționată cu închisoarea, potrivit un proiect de lege inițiat de un deputat. Conform Hotnews.ro, parlamentarul va susține modificarea Codului Penal astfel încât ”parcagiii” să poată fi sancționați fie cu prestarea a 50 de zile de activități neremunerate în folosul comunității, fie să poată fi condamnați la închisoare, dacă infracțiunea este înfăptuită de mai multe ori.

“Am lansat în dezbatere publică un proiect de lege care mi-a fost solicitat în ultima vreme de către societatea civilă și care își propune să combată exploatarea ilicită a locurilor de parcare. Suntem familiarizați cu fenomenul “parcagiilor” de serviciu, mai ales în București și marile orașe, și care a căpătat amploare în ultima vreme: uneori prin amenințări, prin folosirea unui limbaj licențios, diverse persoane care nu au niciun drept asupra locurilor de parcare le blochează și condiționează ocuparea acestora. O realitate socială care a scăpat de sub control și care are nevoie de un răspuns pe măsură”, precizează deputatul, potrivit comunicatului său de presă.

Deputatul mai subliniază că alte infracțiuni minore sunt sancționate, conform Codului penal, cu închisoarea sau cu amenda, dar această infracțiune nu se regăsește specificată clar în actul normativ, astfel că poliția nu o poate încadra.

Potrivit proiectului de lege inițiat, cel care înfăptuiește această infracțiune pentru prima dată are posibilitatea de a presta un număr de 50 de zile de activități neremunerate în folosul comunității.

În cazul în care infracțiunea se repetă, persoana care percepe o taxă de parcare fără să aibă autorizare în acest sens sau drept de folosință asupra spațiului respectiv, poate fi sancționat cu închisoare de la 6 luni la 1 an.  În cazul în care taxa este percepută pe o proprietate publică sau privată a statului, pedeapsa este închisoarea între 9 luni și 2 ani.

Conform deputatului, în proiect sunt enumerate și faptele pentru care „parcagiii” ar putea fi sanctionați penal:

  • pretinderea ori primirea de bani sau foloase de către o persoană neautorizată, pentru a elibera un spațiu ocupat, în scopul utilizării acestuia ca loc de parcare, indiferent dacă spațiul respectiv are sau nu această destinație;
  • pretinderea ori primirea de bani sau foloase pentru a dirija sau ghida un sofer în vederea parcării unui autovehicul;
  • pretinderea ori primirea de bani sau foloase, de către o persoană neautorizată, pentru a păzi un autovehicul staționar;
  • pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a înlesni parcarea unui autovehicul, de către o persoană care și-a însușit fără drept o calitate în acest scop;
  • pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a înlesni parcarea unui autovehicul, de către o persoană neautorizată.

Proiectul legislativ va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, după primirea avizelor de la comsiile de specialitate.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI de AICI

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here