Perioada în care o persoană a desfăşurat activitate de voluntariat în cadrul unei organizaţii, persoană juridică de drept publica sau privat, fără scop lucrativ, ar putea fi asimilată stagiului de cotizare, dacă o propunere legislativă depusă la Senat în acest sens va fi adoptată.

Iniţiatorii măsurii consideră că acele categorii de persoane care desfăşoară activităţi de responsabilizare socială, participare cetăţenească, educaţie, formare categorii defavorizate ar fi astfel motivate şi susţinute.

La ora actuală, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileşte că se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive în care asiguratul:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate;
  • a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;
  • a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
  • a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.

Proiectul de lege ar urma să includă în această listă şi desfăşurarea activităţii de voluntariat, însă prevederea se va aplica doar ulterior acestuia adoptării de către Parlament, promulgării prin decret prezidenţial şi publicării în Monitorul Oficial.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here