Un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative privind raporturile de munca a fost adoptat marţi de Senat, potrivit senat.ro. Acesta prevede abrogarea literei a) din articolul 211 din Legea dialogului social nr. 62/2011.
Lit. a) din art. 211 din legea 62/2011 prevede că măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoștință de măsura dispusă;
Totodată se propune ca la articolul 268 alineatul (1) din Codul muncii litera a) să se modifice. Se propune următorul cuprins:
„a) in termen de 45 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata in scris decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;”
În prezent Codul muncii prevede un termen de 30 de zile de contestare a imei masuri de modificare unilaterala a raportului juridic de munca, termen care incepe sa curga de la momentul comunicarii deciziei imilaterale a angajatomlui, de unde se desprinde concluzia ca textul de lege vizeaza exclusiv situatia modificarii raportului juridic de munca de catre angajator, iar Legea nr. 62/2011 prevede un termen de 45 de zile de contestare a aceleiaşi masuri, termen care incepe sa curga de la data la care cel interesat a luat cuno§tinta de masura dispusa
Potrivit expunerii de motive care însoţeşte proiectul, la o lectura atenta, terminologia utilizata de art. 211 lit. a) din Legea nr. 62/2011, respectiv „masura dispusa”, nu poate fi proprie decat angajatorului, astfel incat şi Legea nr. 62/2011 vizeaza tot modificarea raportului juridic doar de catre angajator.
Schimbari preconizate:
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
- Eliminarea reglementarii din Legea nr. 62/2011, corelativ cu majorarea termenului din art. 268 alin. (1) lit. a) din Codul muncii de la 30 de zile la 45 de zile, solutioneaza aceasta incongruen^ legislativa.
- Majorarea termenului are in vedere pe de-o parte obişnuinta incepand cu anul 2011 fata de un termen mai generos de contestare a masurilor, iar pe de alta parte tinde la ocrotirea angajatului, persoana aflata intr-o pozitie de inferioritate in cadrul raportului juridic de munca şi care, astfel, beneficiaza de o protectie sporita la nivel legislativ.
