Ministerul Muncii a publicat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.244/2000 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999.

Propunerea de act normativ vizează punerea de acord a Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 244/2000, cu noile prevederi ale Legii concediului paternal nr. 210/1999, modificată și completată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2022.

Proiectul de act normativ propune următoarele modificări ale Hotărârii Guvernului nr. 244/2000, cu modificările și completările ulterioare:

  • modificarea reglementărilor actuale în sensul acordării concediului paternal și a indemnizației aferente acestuia tuturor taților care au calitatea de lucrător, încheiat conform legii, precum și eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de salariat a titularului, asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat;
  • majorarea numărului de zile de concediu paternal acordat taților, prin extinderea duratei concediului paternal la 10 zile lucrătoare;
  • modificarea prevederilor actuale astfel încât tatăl care a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură să beneficieze de o majorare cu 5 zile a concediului paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil nou-născut;
  • revizuirea prevederilor actuale prin reglementarea unităților medicale care pot organiza cursuri de puericultură și care pot elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.
  • prelungirea de la 7 zile la 10 zile lucrătoare a permisiei în cazul tatălui care satisface serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii;
  • revizuirea prevederilor actuale referitoare la drepturile tatălui copilului nou-născut în situația în care mama copilului decedează la nașterea copilului sau în perioada concediului de sarcină și lăuzie.
  • introducerea altor modificări astfel încât să fie asigurată claritate la nivel legislativ și conformitate cu prevederile actuale ale Legii nr. 210/1999 cu modificările și completările ulterioare.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here