19 Octombrie, 2019

Proiect pentru consumatori: Timbre alimentare în funcție de calitatea produsului

Un proiect legislativ depus la Senat, care va fi dezbătut în sesiunea din septembrie a Parlamentului, prevede o nouă lege pentru consumatori: toate produsele alimentare să fie etichetate cu timbre de culori diferite, în funcție de calitatea bunurilor scoase la vânzare.

Astfel, cetățenii vor fi mai informați cu privire la calitate, țara de origine, termenul de valabilitate și conținutul produsului.  Reprezentanții sindicatelor din domeniul alimentar nu sunt însă de acord cu această modificare a legilor din domeniul protecției consumatorilor, pe motiv că aplicarea acestor timbre ar însemna imprimarea a milioane de asemenea documente zilnic, așadar costuri suplimentare pentru producători, care s-ar regăsi apoi în prețul produselor.

Inițiativa prevede, de asemenea, ca produsele românești să fie etichetate cu un timbru tricolor, argumentele inițiatorilor fiind legate de egalitatea șanselor între producătorii români și firmele de import: “Pentru o mai bună evidență a cantității de produse fabricate și comercializate pe piața din România și pentru evitarea punerii în vânzare a celor care se przintă ca fiind tradiționale românești și de fapt sunt importate și au lipit pe ambalaj etichete cu însemnele țării noastre, se impune o reglementare strictă a acestora, prin introducerea timbrelor de calitate”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Legea privind marcarea calității produselor se va aplica alimentelor, băuturilor de orice fel, dar și hranei pentru animale, conform articolului 1.  Guvernul poate extinde aplicarea acestei legi, prin hotărâre de guvern, și la alte produse, conform acelorași prevederi.

Timbrele de calitate vor conține elementele de identificare a produsului, va avea elemente de siguranță și va fi imprimat pe un suport special, astfel încât să nu poată fi dezlipit. La art. 2 se precizează grupele și culorile pentru fiecare categorie de timbru:
  • verde pentru produsele naturale fără risc pentru sănătate;
  • galben pentru produsele cu risc scăzut/mediu pentru sănătate;
  • roșu pentru produsele cu risc ridicat pentru sănătate;
  • albastru pentru produsele realizate din maerii prime reciclabile;
  • combinație de două culori menționate mai sus.
Sindicaliștii din domeniu spun că timbrarea tuturor acestor produse, zilnic, va conduce la costuri uriașe, pentru că va însemna tehnologie nouă și ambalaje speciale pentru anumite produse, pe care nu pot fi aplicate direct timbrele, de exemplu pâinea.

Timbrele vor fi imprimate de către Imprimeria Națională, care le va produce sau le va comercializa ca distribuitor unic. Dacă va fi adoptat în Parlament, proiectul de lege va trebui să fie completat de Norme Metodologice de aplicare, pe care le vor emite, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, ministerele Agriculturii, Economiei, Energiei și Finanțelor Publice.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu