Mai mulți parlamentari au inițiat o propunere legislativă care a fost votată săptămâna trecută în Senat, urmând să fie dezbătută acum și în Camera Deputaților, propunere care privește modalitatea de calcul pentru pensia aniticipată.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 142/2016, care a modificat Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, s-a modificat modul de calcul al cuantumului pensiei anticipate parțiale, prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Astfel, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Inițiatorii spun că noile prevederi nu se pot aplica retroactiv, astfel că aceste beneficii sunt doar pentru persoanele care au cerut ieșirea la pensie după data de 14 iulie 2016, data intrării în vigoare a Legii nr. 142/2016, “creându-se o situație discriminatorie pentru persoanele pensionate până la această dată, pentru că lor nu li se poate aplica noua lege”. Așadar, cei care s-au pensionat până la 14 iulie 2016 rămân cu pensia diminuată cu aplicarea procentului de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată, până la împlinirea vârstei standard, dacă nu se modifică actul normativ.

La articolul 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin. (7)-(9), cu următorul cuprins:

“Art. 65

(7) Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011-16 iulie 2016, beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4).

(8) Recalcularea prevăzută la alin. (7) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului.

(9) Prevederile alin. (7) și alin. (8) se aplică persoanelor care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.”

După ce va primi avizele de la cele 6 comisii de specialitate la care a fost trimis pentru depunerea rapoartelor, proiectul va intra la votul final al Camerei Deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here