Senatul va dezbate în această sesiune un proiect de lege care modifică actele normative din sistemul judiciar și de apărare, care se referă la acordarea pensiilor speciale pentru judecătorii Curţii Constituționale, membrii Curţii de Conturi, ai Corpului diplomatic, personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti, militarii, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special care beneficiază acum de acest tip de pensie.

Proiectul prevede ca în cazule persoanelor condamnate definitiv pentru comiterea de infracţiuni de corupţie, să nu mai fie acordat acest beneficiu.

Inițiatorii consideră că pentru aleşii locali sau pentru parlamentari există interdicţia acordării unei pensii de serviciu în cazul în care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie, astfel că trebuie să se creeze o echitate între categoriile profesionale care beneficiază de pensii speciale.

Prin această iniţiativă nu va mai exista inechitate între beneficiarii pensiilor speciale. Introducerea acestei măsuri ar reprezenta o responsabilizare în plus a celor care îşi desfăşoară activitatea în domenii remunerate din fonduri publice“, argumentează semnatarii proiectului de lege.

Printre infracțiunile de corupție care s-ar încadra în această interdicție se numără luarea şi darea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă, mai susțin inițiatorii, care consider că prin această măsură s-ar descuraja comiterea unor astfel de fapte de către anumite categorii profesionale.

Potrivit proiectului, nu vor beneficia de pensie de serviciu următoarele categorii profesionale, pentru care se vor modifica actele normative specifice:

– judecătorii CCR,

– membrii corpului diplomatic şi consular al României,

– personalul aeronautic civil navigant,

– membrii Curţii de Conturi,

– personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor,

– personalul de specialitate criminalistică, tehnicienii criminalişti,

– militarii,

– poliţiştii,

– funcţionarii publici cu statut special,

– funcţionarii publici parlamentari care au o condamnare definitivă pentru corupţie.

Proiectul va fi dezbătut mai întâi la Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here