În urmă cu o săptămână a fost pus în dezbatere publică proiectul de Lege privind sistemul public de pensii (noua lege a pensiilor), printre modificările introduse numărându-se şi prevederi referitoare la pensia de urmaş. Redăm în continuare reglementările propuse pe acest subiect, cu menţiunea că acestea nu se aplică decât ulterior aprobării şi publicării actului în Monitorul Oficial.

Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

Beneficiari – copiii şi soţul supravieţuitor

Copiii au dreptul la pensie de urmaş:

 • până la vârsta de 16 ani;
 • dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
 • pe toată durata invalidităţii, de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute mai sus.

Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.

În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.

De asemenea, are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile de mai sus beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, dacă în această perioadă nu realizează venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Stabilire şi cuantum

Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:

 • pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
 • pensia de invaliditate gradul I aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei prevăzute mai sus în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:

 • 50% – pentru un singur urmaș;
 • 75% – pentru 2 urmași;
 • 100% – pentru 3 sau mai mulți urmași.

Copiii și soţul supravieţuitor care au dreptul la o pensie proprie şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după suținătorul decedat, pot opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.

În cazul modificării numărului de urmaşi, pensia se recalculează.

NOU – ajutorul pentru soţul supravieţuitor

Cu titlu de noutate, proiectul de lege introduce o nouă prestație, și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

Mai exact, soțul supraviețuitor care nu optează la pensie de urmaș, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar, dacă la data solicitării acestuia, îndeplinește următoarele condiții:

 • a realizat stagiul complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5;
 • a împlinit vârsta standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 5;
 • nu s-a recăsătorit;
 • durata căsătoriei a fost de cel puţin 10 ani.

Ajutorul lunar se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei susținătorului decedat, aflat în plată sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitării, după caz.

Suma drepturilor este cel mult egală cu 80% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

comentarii

7 COMENTARII

 1. Recent fiind in Ungaria si discutand despre pensii privitor la tema actuala al pensiei de urmas am aflat ca in Ungaria dupa decesul unuia dintre soti supravietuitorul primeste pe langa propria pensie integral 100% pensia timp de 1 An si ulterior 50% cat traieste cumulate cu propria pensie.In Romania din cauza capusarii fondului de pensii prin pensii aberante nemeritate asa zis SPECIALE nu este posibil iar ca un absurd recalcularea pensiei in cazul in care pensia de urmas este de la sotul avand grad de munca( Gr 1 ori 2) nu se mai recalculeaza conform comunicatelor oficiale al caselor de pensii.Tot un jaf mascat la adresa pensionarilor.

 2. Noua lege a pensiilor(proiect 2018) macar incearca sa repare nedreptatea imensa din prezent , bineinteles nu la nivelul Ungariei sau a altor tari europene ! Acest 25%din pensia sotului decedat adaugat la pensia sotului supravietuitor este foarte impotant !Cred ca denumirea de “AJUTOR ” nu este potrivita ci umilitoare,deoarece nu societatea da de pomana ci este o mica parte din munca de o viata a unui om . Totusi si urmasii trebuie sa dea dovada de bun simt si sa nu fie asa de critici la adresa guvernului actual care incearca sa faca minimum de dreptate .. Sa ne amintim perioada de 10ani a mafiei BASESCU cand au jefuit salarii de 1000ron si ar fi suficient . ! Dupa legea actuala sotul supravietuitor care a optat pentru pensia de urmas este furat ingrozitor : obligat sa renunte la pensia proprie (uneori 40-45 munca cinstita nu la negru sau gri ) ; obligat la un venit in cu antum de 50 % din pesia sotului decedat .(pensie nedrept inghetata si calculata printr-o lege. nedreapta).Se ajunge la situatia revoltatoare ca doua pensii pentru 2 soti supravietuitori sa fie egale :unul care a muncit 40-50 de ani iar celalalt care nu a avut nici o activitate proprie in viata lui . Se poate sa fie chiar mai mare a celui care nu a muncit ! Ganditi-va cel care a muncit a tinut in spate pe acel puturos toata viata lui ,a beneficiat de asistenta medicala,de educatie,etc,pe baza celor care au muncit . Ar trebui ca acest”ajutor” sa fie acordat odata cu grupele de munca nu peste 4 ani .Nedreptatea este foarte mare ,ne-am saturat sa fim obligati sa tinem in spate in special pe cei care nu au muncit. Sunt categorii sociale care obtin pensii exagerate pentru Romania (magistrati , securisti,etc )si pensii mereu supuse amputarii si limitarii pentru ca sunt considerate mai mari decat a asistatilor social .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here