O propunere legislativă de micșorare a amenzilor rutiere în cazul bicicliștilor a fost pusă în dezbatere publică la Senat, principalul argument fiind că sumele mari cu care sunt taxate aceste ilegalități descurajează bicicliștii să folosească acest mijloc de transport.

În acest moment, Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede că, în cazul bicicliștilor care încalcă regulile de circulație, amenzile merg până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă între 870 lei și 1.160 lei amendă.

“O asemenea reglementare face de multe ori ca încălcări ale legii de către bicicliști să nu fie sancționate, polițiștii find descurajați de nivelul exagerat al sancțiunilor să amendeze bicicliștii așa cum ar face, de exemplu cu pietonii, care sunt încadrați în clasa I, unde amenzile au un nivel rezonabil (de la 290 lei la 435 lei). Actualul nivel al sancțiunilor mai are ca efect descurajarea utilizării bicicletei de către cei pentru care aceasta reprezintă un mijloc de transport alternativ, cu efecte benefice asupra sănătății și a traficului, a poluării și a traficului, precum și să îi afecteze grav din punct de vedere financiar pe cei cu mijloace material modeste, pentru care bicicleta nu este o alegere ci o necesitate”, se mai argumentează în expunerea de motive a proiectului, inițiat de deputați și senatori din USR.

Primul articol modificat prevede includerea bicicliștilor în aceeași categorie de sancțiuni cu pietonii și alte categorii din clasa I-a de amendă, și excluderea lor din clasa a III-a de amendă, unde sunt sipulați acum.

La art. 99, alin. (1) se introduce un nou punct, cu următorul cuprins: “nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.

La art. 101, punctul 8 al alin. (1) se abrogă.

Proiectul de lege trebuie votat mai întâi în Senat și apoi în Camera Deputaților, pentru a modifica legislația.

Ai nevoie de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here