Senatorii vor dezbate un proiect de lege care prevede modificarea Codului penal astfel încât noi fapte să fie pedepsite cu închisoarea – infracțiunea denumită “revenge porn”, adică persoanele care distribuie, publică fără consimțământ imagini intime ale unei persone.

De altfel, în expunerea de motive a proiectului, se arată că noua infracțiune este deja pedepsită în alte țări europene, iar la noi s-au petrecut astfel de cazuri și s-a constatat că persoana care a comis această faptă nu a putut fi pedepsită în niciun fel.

Fapta unei persoane care distribuie, fără consimțământ, imagini intime, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, prevede noul act normativ. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Imaginile intime sunt considerate imagini cu caracter de nuditate ale unei persoane identificate sau identificabile sau în care persoana este implicată într-un act sexual.

Propunerea include pornografia din răzbunare ca faptă penală în cadrul articolului 226 din Codul Penal – Violarea vieții private.

(6) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau o știrbire a imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(7) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(8) Prin imagine intimă se înțelege orice reproducere, indiferent de suport, a imaginii unei persoane nude, care își expune total sau parțial organele genitale, anusul sau zona pubică sau, în cazul femeilor, sânii, ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual.

(9) Nu constituie infracțiune fapta săvârşită:

(a) dacă a fost necesară pentru prevenirea, surprinderea sau dovedirea săvârșirii unei infracțiuni;

(b) dacă a fost autorizată, în cazuri temeinic justificate, de către un organ judiciar în cursul unor proceduri judiciare.

Ai nevoie de Codul penal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here