16 August, 2017

PROIECT: Pedeapsă cu închisoare până la 6 ani pentru nedenunţare în 30 de zile

Un alt proiect de lege pentru modificarea Codului penal se află de aproximativ o săptămână în Camera Deputaţilor (cameră decizională), după ce a fost adoptat tacit de către Senat. Propunerea, înregistrată încă de anul trecut, stabileşte pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 6 ani pentru nedenunţare, respectiv omisiunea de a a denunţa în maxim 30 de zile săvârşirea unei fapte prevăzute de Codul penal.

În expunerea de motive a proiectului, iniţiat de către un singur deputat al cărui mandat s-a încheiat, se precizează că măsura ajută justiţia prin celeritatea  generată de denunţarea imediată a faptelor penale:

„Autoritatea publică este grav ştirbită de arestările celor aleşi în funcţii de demnitate publică pentru fapte penale presupuse a fi comise cu mulţi ani înainte de a fi aleşi, dar denunţate după mulţi ani.[... ] Este inadmisibil juridic şi imoral ca o persoană care ştie despre faptele penale ale altei persoane să tăinuiască ani şi ani de zile pentru a şantaja şi a denunţa la un moment de oportunitate.”

În acest moment, la art. 266 din Codul penal, cel propus spre modificiare, se stabileşte că fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Nedenunţarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.

De asemenea, nu se pedepseşte persoana care, înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unei persoane pentru săvârşirea faptei nedenunţate, încunoştinţează autorităţile competente despre aceasta sau care, chiar după punerea în mişcare a acţiunii penale, a înlesnit tragerea la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

În cazul aprobării proiectului de lege nedenunţarea va fi constituită de omisiunea de a a denunţa în maxim 30 de zile săvârşirea unei fapte prevăzute de Codul penal , fiind pedepsită cu închisoare de la 2 la 6 ani. Aşadar, s-ar institui un termen-limită clar, s-ar extinde sfera infracţiunilor în cazul cărora se aplică şi s-ar mări pedeapsa.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere la 1 februarie iar în acest moment  este trimis pentru raport la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi (termen depunere amendamente: 14.02.2017 / termen depunere raport: 23.02.2017) şi pentru aviz la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu