Mai mulți parlamentari ai opoziției au inițiat un proiect legislativ care prevede ca parlamentarii să nu își mai poată modifica sau mări singuri indemnizațiile. Legea pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor este argumentată de lipsa de încredere pe care cetățenii o au în parlamentari, conform statisticilor oficiale.

Astfel, susțin inițiatorii, se pot elimina unele drepturi speciale, văzute de cetățeni ca fiind privilegii pe care parlamentarii și le acordă singuri, un fel de conflict de interese: “Modificările făcute coeficienților de stabilire a indemnizațiilor lunare se vor aplica doar o data, la începutul unui nou mandat al Camerelor, și ca urmare a constituirii legale a acestora”, mai spun inițiatorii proiectul.

Proiectul prevede că orice majorare va fi posibilă doar pentru viitorul andateive, astfel că parlamentarii nu își vor mai putea modifica indemnizațiile în cursul propriului mandat.

Lege pentru modificarea art. 42, alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor

“(4) Indemnizațiile lunare sunt impozabile în condițiile legii. Acestea vor fi actualizate, în aceleaşi procente, odată cu indexările salariale acordate personalului din sistemul bugetar sau prin alte prevederi legale. Modificările făcute coeficienților de stabilire a indemnizațiilor lunare se vor aplica doar o data la începutul unui nou mandat al Camerelor și ca urmare a constituirii legale a acestora.”

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat pe 5 martie, astfel că cel târziu pe 5 aprilie este termenul de adoptare tacită, dacă nu va intra în procedura de vot până la acea data. Ca să fie însă adoptat final, proiectul trebuie votat ulterior și în Camera Deputaților, forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here