Violența în școli este un fenomen îngrijorător, susțin inițiatorii unui proiect legislativ, care propun completarea unor articole din Legea Educației naționale în conformitate cu noile tendințe internaționale ale lptei împotriva violenței și a terorismului.

Mai exact, parlamentarii vor interzicerea accesului în orice unitate de învățământ a persoanelor care poartă orice fel de acoperământ al feței și care nu pot fi, astfel, identificate.

Fenomenul terorismului, deși absen în spațiul românesc, dar având în vedere contextul european, trebuie să reprezinte o îngrijorare foarte serioasă pentru legiuitor. Aceste fenomene sunt determinate de factori multipli, ale căror efecte se cumulează și se potențează reciproc”, mai susțin, în expunerea de motive a proiectului, inițiatorii acestuia.

Art. 7 Legea educației naționale
După alin. (1) se introduc două noi alineate, cu următorul cuprins:
(1 indice 1) În scopul faciitării identificării persoanelor, în unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, este interzisă acoperirea feței cu orice material care împiedică recunoașterea fizionomiei, cu excepția situațiilor de ordin medical.

(1 indice 2) Încălcarea dispozițiilor alin. (1 indice 1) reprezintă motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul unităților, instituțiilor de învățământ și spațiilor destinate educației și formării profesionale.

De asemenea, inițiativa prevede că sancțiunea pentru încălcarea noilor măsuri.

Art. 360
Alin. (1), după lit. b) se introduce o nouă literă, lit. b indice 1), cu următorul cuprins:
“Nerespectarea dispozițiilor art. 7 alin. (1 indice 1) , cu amendă de la 5.000 lei la 50.000 lei.”

Un profesor de științe politice de la Universitatea București a fost acuzat, la începutul lunii noiembrie, de discriminare, după ce i-a cerut unei studente de confesiune musulmană să nu mai poarte pe cap vălul islamic.

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Camera Deputaților, priul for sesizat și așteaptă avizele de la Guvern, Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social pentru a intra la vot. Camera decizională este însă Senatul.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here