Angajații de la privat stau peste programul normal de 8 ore pe zi, nu sunt plătiți suplimentar pentru asta și nici nu primesc, ca angajații de la stat, timp liber în compensare. Un proiect legislativ care invocă aceste statistici propune ca orele suplimentare ale societăților comerciale să fie scutite de impozit pe venit și de plata contribuțiilor, pentru a stimula angajatorii să încheie contracte legale de muncă, dar să nu fie împovărați fiscal, cum sunt acum.
Propunerea legislativă este argumentată de faptul că, date fiind taxele și impozitele greoaie și numeroase, firmele private preferă să nu plătească orele suplimentare, așa că angajații au, până la urmă, de suferit.
“Din punctul de vedere al impactului bugetar, măsura propusă va avea un impact pozitiv chiar pe termen scurt, mediu și lung, dat fiind faptul că în prezent, din cauza poverii fiscale mari aplicate muncii, mai puțin de 10% din orele suplimentare efectuate sunt fiscalizate”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Mai mult, inițiatorii modificării legii susțin că va crește gradul de colectare la buget, pentru că angajatorii vor fi tentați, prin aceste măsuri, să încheie cât mai multe contracte de muncă, pentru a beneficia de scutiri.
Proiectul legislativ prevede ca veniturile salariale realizate în contul orelor suplimentare, în limita a 32 de ore lunar, pentru contractele cu normă întreagă, cu excepția bugetarilor, să fie scutite de impozitul pe venit, de contribuțiile sociale datorate de angajator, de contribuțiile sociale de sănătate și de cele privind șomajul, accidentele, altele.
Codul fiscal. Art. 62. Venituri neimpozabile. Se introduce o nouă literă, b1) cu următorul cuprins:
„b1) veniturile salarial realizate în contul orelor suplimentare, în limita a maximum 32 de ore lunar, numai pentru contractele de muncă cu normă întreagă, cu excepția veniturilor salariale sau asimilate salariilor pentru personalul plătit integral sau parțial din fonduri publice.”
Art. 138. Cotele de contribuții de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat. După lit. c) se introduce lit. d) cu următorul cuprins:
„d) pentru veniturile salariale realizate în contul orelor suplimentare, în limita a maximum 32 de ore lunar, numai pentru contractele de muncă cu normă întreagă, cu excepția veniturilor salariale sau asimilate salariilor pentru personalul plătit integral sau parțial din fonduri publice, cota de contribuții de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este de 10,5% pentru contribuția individuală.”
Art. 154. Categorii de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. După alin. (3) se introduce alin. (4) cu următorul cuprins:
„(4) sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate veniturile realizate în contul orelor suplimentare, în limita a maximum 32 de ore lunar, numai pentru contractele de muncă cu normă întreagă, cu excepția veniturilor salariale sau asimilate salariilor pentru personalul plătit integral sau parțial din fonduri publice.”
Proiectul legislativ a fost înregistrat pe 1 martie la Senat, în dezbatere publică. Pentru a fi modificat Codul fiscal conform măsurilor propuse, proiectul va trebui să treacă și de votul comisiiilor de specialitate și plenului Camerei Deputaților, unde va ajunge după cele din Senat.
Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!
O propunere excelenta, care ar da un impuls unei piete a muncii destul de dificila