Ministerul Justiţiei a publicat în dezbatere publică un proiect de Ordin pentru completarea Ordinului ministrului justiției nr. 2550/C/2006 privind aprobarea onorariilor minimale și maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătorești.

Proiectul are ca scop completarea prevederilor referitoare la onorariile minimale şi maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătoreşti, în contextul în care se doreşte ca, similar cu alte profesii liberale conexe justiţiei, onorariile pentru serviciile prestate de executorii judecătoreşti să nu includă taxa pe valoarea adăugată.

Din aceste motive, se impune în mod cert clarificarea normelor care reglementează onorariile minimale şi maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătoreşti, în ceea ce priveşte regimul fiscal aplicabil onorariilor menţionate, scrie în expunerea de motive.

Astfel, prin proiect se introduce un nou articol care să prevadă faptul că onorariile prevăzute în anexa la ordin nu includ taxa pe valoarea adăugată, reglementare similară cu cea a altor profesii liberale conexe justiţiei.

„Art. 31 – Onorariile prevăzute în anexa la prezentul ordin nu includ taxa pe valoarea adăugată. La onorariile menţionate se adaugă taxa pe valoarea adăugată, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor legale în vigoare.”

Potrivit expunerii de motive, temeiul  legal al proiectului de Ordin îl reprezintă dispoziţiile art. 39 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here