Ministerul Economiei a pus joi, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru liberalizarea promovării exportului românesc prin modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și prin modificarea Ordonanței de urgență nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susținere și promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat.
Proiectul prevede modificarea art. 25 din Codul Fiscal, privind impozitul pe profit, precum și articolul 56, care se referă la impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Astfel, dacă proiectul va ajunge să se aplice, firmele care participă la târguri internaționale vor putea să scadă jumătate din costuri din impozitul pe profit, în trimestrul în care au fost efectuate cheltuielile.
Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul, se renunță la sistemul centralizat de subvenționare si posibilitatea unei deductibilități extinse pentru operatorii economici care înregistrează costuri de internaționalizare, pentru export. Astfel, cheltuielile eligibile pentru export ar putea fi triplu deductibile, adică deduse la o valoare de trei ori mai mare decât cea înregistrată în mod concret.
Cu titlu de exemplu, astfel de costuri ar fi reprezentate de transportul, asigurarea si manipularea exponatelor, mostrelor si materialelor publicitare, formalitățile vamale aferente acestora, închirierea, construirea si/sau amenajarea spaţiului expoziţional, etc. În mod similar, pentru microîntreprinderi, se prevede posibilitatea scăderii unei treimi din aceleași costuri din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
"Contribuabilii care înregistrează aceste cheltuieli scad o jumătate din costul lor din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul în care au fost efectuate, în cazul în care aceștia datorează impozit pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, în cazul contribuabililor care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit potrivit prevederilor prezentei litere se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit”, prevede actul normativ.
Proiectul poate fi consultat AICI.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
