Senatorii vor dezbate un nou proiect legislativ al lui D.Z., cunoscut pentru cele privind băncile și ROBOR-ul, care prevede stabilirea unei alte dobânzi anuale efective (DAE), pentru că cea actuală poate fi considerată camătă. 

Proiectul, intitulat Lege privind protecția consumatorilor împotriva cametei și a altor forme de abuz de putere economică, stabilește și definiția cametei: “Dobânda excesivă sau camăta este dobânda contractuală superioară dobânzilor comerciale curente practicate de instituțiile de credit de pe piața financiar-bancară internă, fiind în mod manifest disproporționată față de media acestor dobânzi comerciale curente. Se prezumă că dobânda este excesivă ori de câte ori depășește dublul mediei dobânzii comerciale curente”, se mai arată în expunerea de motive.

Practic, noua lege impune:

– Plafonarea dobânzilor la credite

– Conversia creditelor în valută la cursul inițial + cel mult 20% din devalorizare

– Dreptul consumatorului de a răscumpăra creditul vândut de bancă, la un preț real 

De asemenea, se prevede ca dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum să nu depășească 18% pe an. DAE pentru microcredite nu poate depăși:

 – 30% pe an, dacă scadența este de peste 90 de zile

– 100% pe an, dacă scadența este între 16 și 90 de zile

– 200% pe an, dacă scadența este de maxim 15 zile”

Art. 9 – (1) Dobânda penalizatoare în raporturile juridice în care debitorul are calitatea de consumator nu poate depăși cu mai mult de 3% dobânda legală.

(2) Pentru evitarea oricărui echivoc, penalitățile de întârziere sunt dobânzi penalizatoare.

Art. 19 – (4) Clauzele relative la costul total al creditului sunt fixate, la cererea consumatorului, prin raportare la data încheierii sau a perfectării contractului ori, după caz, prin raportare la costurile creditului aplicate de instituția de credit la data efectuării conversiei. În caz de dubiu în privința nivelului acestor costuri, se aplică soluția cea mai favorabilă.

Dacă va fi adoptat de plenul Camerei Deputaților, proiectul prevede să intre în vigoare și să se aplice noile măsuri și la creditele aflate în derulare.

 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here