O inițiativă legislativă depusă la Senat vrea să modifice Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, pentru a face mai facilă obținerea autorizațiilor pentru clădiri. Parlamentarii spun că noile reglementări sunt destul de exagerate și dacă în cazul unui imobil în construcție se mai pot îndrepta lucrările, pentru cele existente deja, legea este imposibil de pus în practică.

De altfel, inițiatorii legii susțin că modificările propuse se referă mai mult la clădirile finalizate, care la momentul construirii, îndeplineau condițiile de autorizare. Așa s-a ajuns ca doar 4% din școli să dețină acest aviz de la pompieri, iar situația se poate generalize în toate domeniile:

“Prevederile legale fac ca în unele cazuri măsurile privind dotările cu instalații pentru securitatea la incendiu a construcțiilor să depășească de mai multe ori valoarea clădirii. La nivel mondial, valoarea măsurilor de securitate nu depășește 25% din valoarea investiției”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Art. 30. După alin. (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins:

„(10) Avizul sau autorizația de securitate la incendiu se eliberează dacă:

a) Pentru construcțiile noi sunt îndeplinite prevederile reglementărilor tehnice în vigoare la momentul întocmirii documentației.

b) Pentru construcțiile existente sunt îndeplinite prevederile tehnice în vigoare la momentul recepționării inițiale a imobilului, acceptând un grad de neacoperire a riscului de incendiu calculat, față de nivelul reglementărilor tehnice actuale, de maxim 25%. Expertului tehnic îi revine responsabilitatea introducerii în expertiza tehnică și a evaluării riscului de incendiu.”

Dacă au apărut modificări față de condițiile avizului inițial, autorizația de securitate la incendiu va fi eliberată, în cel mult 30 de zile de la data recepției acceptate, pe baza procesului verbal de recepție de la finalizarea lucrărilor și a expertizei tehnice inițiale din autorizația de construire.

Toate aceste modificări vor fi analizate mai întâi la Senat, apoi vor fi supuse votului final, în Camera Deputaților, pentru a fi adoptate.

Ai nevoie de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here