Senatorii vor dezbate public o propunere de modificarea a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care proprietarii clădirilor istorice, muzeelor şi imobilelor cu o arhitectură deosebită, veche, care trebuie conservată, să fie scutiţi de plata impozitului pe clădire.

Argumentele sunt în primul rând financiare, zeci de clădiri istorice fiind în stadiu avansat de degradare deoarece proprietarii nu au bani să investească în renovarea lor şi mai sunt şi împovăraţi de impozitele pe imobilele pe care nu le folosesc de fapt.

Proprietarii unor astfel de clădiri, indiferent că sunt persoane fizice, juridice sau instituţii de stat, ar fi ajutate, prin această modificare a legii, să consolideze cu banii pe care îi au, în loc să îi dea pe impozite.

Iniţiatorii mai susţin că Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede că statul are responsabilitatea de “a conserva, restaura şi pune în valoare astfel de clădiri, inclusiv prin acordarea de sprijin şi facilităţi de ordin fiscal“, dar acest principiu nu se respectă, din cauza noilor prevederi din Codul Fiscal, care nu reglementează acelaşi lucru.

Art. 1 – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La art. 456 alin (1), după litera w), se introduce o nouă literă, lit. x), cu următorul cuprins:

“ x) clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memorial, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice.“

2. La art. 464 alin (1), după litera y), se introduce o nouă literă, litera z), cu următorul cuprins:

“z) suprafeţele construite ale treenurilor aferente clădirilor clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepţia terenurilor care sunt folosite pentru activităţi economice.“

Senatorii care au iniţiat proiectul legislativ vor dezbaterea publică în regim de urgenţă a acestuia.

Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here