24 Februarie, 2018

Proiect MJ: Foştii torţionari vor plăti despăgubiri lunare victimelor!

ACTUALIZARE (19 sep. 2013): Proiectul de lege a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 18 septembrie.

Potrivit sursei citate, durata pentru care se dispune plata despăgubirii va fi de minimum cinci ani, iar cuantumul despăgubirii va fi de cel puţin 25% din venitul lunar net al persoanei condamnate, însă nu mai mare de 75%.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare.
__________

ŞTIREA INIŢIALĂ: Foştii torţionari vor fi obligaţi să plătească despăgubiri lunare persoanelor care au fost persecutate din motive politice în perioada regimului comunist, conform unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei (MJ).

Este vorba, mai exact, de persoanele condamnate definitiv pentru săvârşirea, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală, producerea unei dureri ori suferinţe puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945.

Astfel, se va constitui un fond destinat plăţii drepturilor cuvenite persoanelor persecutate. Acesta va fi gestionat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi va fi alimentat din sumele plătite de foştii torţionari.

Instanţele de judecată vor fi cele care vor stabili (prin hotărârile de condamnare) durata perioadei de plată a despăgubirilor şi cuntumul lunar al acestora.

Durata perioadei de plată a despăgubirii va fi de minimum doi ani, în timp ce cuantumul lunar va fi de cel puţin 25% din venitul lunar net al persoanei condamnate (dar nu mai mare de 50% din acest venit).

Pentru stabilirea duratei şi a cuantumului lunar, o instanţă va trebui să ia în considerare următoarele criterii:

• fapta săvârşită;
• poziţia deţinută de persoana condamnată în aparatul de represiune al regimului totalitar comunist;
• amploarea activităţii acesteia;
• măsura în care prin activitatea desfăşurată de aceasta au fost lezate drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor.

Proiectul de lege poate fi consultat integral AICI.

Sursa: MJ

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu