19 Februarie, 2018

Proiect MFP: Se vor face unele modificări în privinţa impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii

În curând ar putea fi făcute noi modificări la Codul fiscal în ceea ce priveşte impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Astfel, potrivit notei de fundamentare a proiectului, se vor face următoarele schimbări:

• Impozitul pe venit

- urmează să se introducă obligaţia organului fiscal competent de a determina (pe categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor) venitul anual realizat (suma de venituri nete anuale) în vederea aplicării prevederilor referitoare la verificarea încadrării în plafonul corespunzător anului fiscal respectiv pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate;

- contribuţiile de asigurări sociale de sănătate efectuate în cursul anului vor fi deduse din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor, numai de organul fiscal competent, la stabilirea obligaţiilor fiscale anuale;

- se va introduce obligaţia organului fiscal competent de a recalcula baza impozabilă în vederea acordării deductibilităţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi de a determina impozitul pe venit datorat.

• Contribuţii sociale obligatorii

- va fi instituită obligaţia de plată a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (indiferent dacă acestea mai realizează sau nu şi alte venituri), cu condiţia plafonării bazei lunare de calcul a contribuţiei, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, în limita a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.

De asemenea, proiectul de ordonanţă de urgenţă mai are ca scop şi:

• crearea cadrului legal necesar implementării şi funcţionării sistemului naţional de verificare, monitorizare, raportare şi control a situaţiilor financiare, angajamentelor legale şi bugetelor entităţilor publice;

• îmbunătăţirea planificării bugetare şi prioritizarea proiectelor de investiţii publice semnificative pentru sporirea absorbţiei fondurilor europene.

Proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaţionale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative poate fi consultat integral AICI (format PDF).

ACTUALIZARE (19 sep. 2013): Guvernul a adoptat acest proiect de ordonanţă de urgenţă în şedinţa din 18 septembrie. Vom reveni cu amănunte.

Sursa: MFP

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu