16 Iulie, 2018

Proiect MEN: Ministerul va cumpăra 800 de microbuze pentru a asigura transportul copiilor din mediul rural

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) vrea să cumpere 800 de microbuze pentru a asigura transportul şcolarilor din mediul rural, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă lansat în dezbatere publică.

De această măsură ar urma să beneficieze aproximativ 50.000 de preşcolari şi elevi.

În nota de fundamentare a proiectului sunt precizate mai multe motive pentru care este necesară contractarea acestor microbuze prin leasing operaţional, printre care:

• preşcolarii şi elevii sunt nevoiţi să străbată pe jos / cu mijloace de transport improprii transportului de persoane, de la 3 km la peste 20 km zilnic (distanţa de la localitatea de domiciliu la şcoală, dus-întors);

• unele unităţi de învăţământ n-au mijloace de transport / au, dar sunt foarte vechi, ceea ce face ca acestea să nu prezinte siguranţă în trafic;

• deoarece în unele localităţi numărul elevilor este redus, pentru a le asigura accesul la educaţie este necesar să se asigure transportul acestora (în special către unităţile de învăţământ din centrele de comună).

Potrivit proiectului, această măsură va duce la:

  • Creşterea numărului mediu de elevi la clasă;
  • Creşterea raportului nr. de elevi/cadru didactic şi, implicit, încadrarea finanţării unităţilor de învăţământ în costul standard per elev.
Suma totală la care se va ridica această contractare este estimată la 31 de milioane de euro, pentru o perioadă de cinci ani.

Plata sumelor va fi făcută de către MEN, prin bugetul de stat anual, iar la finalul perioadei de cinci ani aceste microbuze vor rămâne în proprietatea finanţatorului.

Proiectul integral de OUG întocmit de MEN poate fi consultat la această adresă.

Sursa: MEN

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu